Polvileikkaus

Polviortopedi osaa parhaiten arvioida, milloin polvileikkaus on välttämätön, milloin on oikea aika leikkaukselle ja minkälainen toimenpide polveen tullaan tekemään.

Milloin polvileikkaukseen?

Leikkaushoito on lähes aina viimeinen hoitovaihtoehto. Ennen polvileikkausta pohditaan, tuottaako leikkaus paremman tuloksen kuin kuntouttava hoito. On tilanteita, jolloin polvileikkaus on ainoa vaihtoehto, mutta monessa tapauksessa kuntoutus tuo riittävän avun vaivan hoitamiseksi.

Varaa aika polven kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijallemme verkkoajanvarauksestamme. Ajanvarauksemme auttaa myös puhelimitse.

Polvileikkauksen tekniikat

Polvileikkausta ei aina voida lääketieteellisistä syistä suorittaa välittömästi vamman synnyttyä. Esimerkiksi eturistisidevamman jälkeen jalka täytyy ensin kuntouttaa leikkauskuntoon. Polven turvotuksen on täytynyt laskea tarpeeksi, ja liikelaajuuksien ja reisilihaksen toiminnan palautua, jotta polvileikkaus voidaan suorittaa.

Suurin osa kirurgisesta hoidosta voidaan nykyään suorittaa tähystämällä, jolloin useimmat toimenpiteet suoritetaan päiväkirurgisesti. Murtumakirurgia on usein avokirurgiaa. Avokirurgisessa toimenpiteessä leikkausalueelle täytyy tehdä viiltohaava, kun taas tähystysleikkauksessa instrumentit viedään ihon alle pienten, toimenpidettä varten tehtävien reikien kautta. Useimmat toimenpiteet suoritetaan päiväkirurgisesti.

Joskus yöpyminen ja ympärivuorokautinen seuranta leikkauksen jälkeen on välttämätöntä. Toimipisteissämme on tarvittaessa yöpymismahdollisuus.

Tutustu leikkauspäivän kulkuun

Polvileikkauksen jälkeen

Polvileikkauksen jälkeen on vuorossa kuntoutus, joka on vähintäänkin yhtä tärkeä osa hoitoa kuin leikkaus. Polviin erikoistunut fysioterapeuttimme laatii yhdessä lääkärin kanssa sinulle yksilöllisen kuntoutussuunnitelman.

Kuntoutusaika vaihtelee vamman ja hoitomuodon mukaan. Tästä keskustellaan yhdessä lääkärin kanssa.

Lue lisää fysioterapiasta

Vinkkejä kotona toipumisen tueksi

Lue myös