Olkapääleikkaus

Olkapään vammoja ja sairauksia voidaan hyvin hoitaa myös ei-leikkauksellisin keinoin. Olkapääortopedit osaavat parhaiten arvioida, milloin tilanne vaatii nopeasti leikkaushoitoa ja milloin leikkaushoitoa ei tarvita.

Joskus olkapäävammoja ei tarvitse leikata. Toiset vammat ja sairaudet saattavat taas muuttua hoidon viivästyessä korjauskelvottomiksi. Tätä on potilaan mahdotonta itse tietää. Siksi kannattaakin hakeutua olkapääortopedille, joka osaa parhaiten arvioida, milloin tilanne vaatii nopeasti leikkaushoitoa ja milloin leikkaushoitoa ei tarvita.

Varaa aika olkapään kipujen ja vammojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai asiakaspalvelusta.

Milloin olkapää pitää leikata?

Lääkäri arvioi käytettävissä olevan tiedon ja kokemuksensa perusteella olkapääleikkauksen perusteet ja tekniikan. Leikkausteknisiä vaihtoehtoja on yleensä monia ja ratkaisut tehdään yksilöllisesti. Tavoitteenamme on aina palauttaa ihmisen toimintakyky turvallisesti ja mahdollisimman nopeasti toivotulle tasolle.

Olkapääleikkauksia tehdään sekä tähystämällä että avoleikkauksella. Avokirurgisessa toimenpiteessä leikkausalueelle täytyy tehdä viiltohaava, kun taas tähystysleikkauksessa instrumentit viedään ihon alle pienten, toimenpidettä varten tehtävien reikien kautta. Useimmat toimenpiteet suoritetaan päiväkirurgisesti.

Leikkauksesta toipuminen

Olkapääleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä ja riippuu vamman laadusta. Pienistä toimenpiteistä toipuminen kestää 2–4 viikkoa. Suuremmista operaatioista toipumiseen menee 4–6 kuukautta.

Vinkkejä kotona toipumisen tueksi

Olkapään kuntoutus

Osa olkapään vammoista ja sairauksista hoidetaan aina kuntouttamalla. Yksinkertaisten, sinänsä hyvälaatuisten venähdysvammojen jälkeen kuntoutus voi joskus ehkäistä leikkaustarpeen.

Fysioterapiayhteistyö takaa ainutlaatuiset puitteet hoidolle

Kokenut fysioterapeutti voi myös havainnoida potilasta ja arvioida, milloin kuntoutus ei enää etene ja koska on syytä kääntyä olkapääortopedin puoleen saamaan arvio leikkaustarpeesta.

Fysioterapeutit ovat olkapään vammoihin ja sairauksiin pätevöityneitä ja tapaavat työssään lukuisia olkapäävaivaisia potilaita. Olkapääfysioterapeutit tuntevat eri vammojen ja sairauksien kuntouttavan hoidon yksityiskohdat tarkasti.

Fysioterapeutit kommunikoivat säännöllisesti potilaan hoidon etenemisestä ortopedien kanssa. Tämä luo potilaan olkapäävaivan hoidon laadulle ainutlaatuiset puitteet.

Leikkaushoidon onnistumiselle on välttämätöntä korkealaatuinen, ammattitaitoinen yhteistyö leikkaavan lääkärin ja kuntouttavan fysioterapeutin välillä. Teknisesti hyvin tehdyn leikkauksen lopputuloksen voi helposti pilata väärinkäsityksillä ja tietämättömyydellä. Kuntouttavalle henkilöstöllemme on kunnia-asia, että leikkaushoidon läpikäynyt potilas on koko ajan tarkasti tietoinen, miten hän voi leikattua kättään käyttää.

Lue lisää fysioterapiasta

Lue myös