Vaivaisenluun leikkaus

Isovarpaan sivulla vaivaava kyhmy on lähes aina vaivaisenluu. Kyhmy on rustoa ja luuta, joka on kertynyt tyvinivelen sisäpuolelle. Sen syynä voi olla muun muassa vääränlaiset kengät ja jalan toiminnassa oleva häiriö, minkä vuoksi jalka kuormittuu epätasaisesti.

Vaivaisenluun oireet ja hoito

Vaivaisenluu saattaa olla pitkään oireeton, kipeytyä kenkien hangatessa tai kipu voi tuntua jalassa jatkuvampana. Myös kyhmyn punotus ja kuumotus on yleistä.

Vaivaisenluuta voi hoitaa hankkimalla oikeanlaiset kengät ja vahvistamalla jalkaterää. Joskus apu löytyy teippauksesta, suojauksesta ja pohjallisista. Jalkahoitajat, jalkaterapeutit ja alaraajoihin erikoistuneet fysioterapeutit osaavat auttaa oikean hoidon suunnittelussa.

Varaa aika jalkaterän kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle

Vaivaisenluun leikkaus

Jos vaivaisenluu haittaa selvästi elämää, kannattaa siitä käydä keskustelemassa ortopedin kanssa vastaanottokäynnillä, jolloin voidaan arvioida leikkauksen mahdollisuus.

Vaivaisenluu leikataan yleensä selkäydinpuudutuksessa. Huonompi jalka leikataan ensin, koska kehon painoa ei saa varata pelkästään leikatulle jalalle muutamaan viikkoon. Toimenpiteessä korjataan jalkaterän kuormitusongelma esimerkiksi sahaamalla jalkapöydän luuta. Leikkausmenetelmiä on paljon, joista leikkaava lääkäri valitsee sopivimman huomioiden muun muassa leikattavan iän, työn ja jalan rakenteen.

Leikattu jalka on kipeä ainakin ensimmäisen viikon. Palautumiseen saa varata aikaa 3–6 kuukautta. Sairauslomaa kestää 2–12 viikkoa työstä riippuen. Vaiva uusii, jos jalan toimintahäiriöön ei puututa tai jos ahtaiden kenkien käyttöä jatketaan.

Varaa aika jalkaterän kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle

Lue lisää