Jalkaterän luudutus

Toisinaan jalkaterän ongelmissa on tarpeen harkita luudutusta. Leikkauksen syitä ovat esimeriksi reuman aiheuttama nivelrikko, jänteen kulumissairaudet ja nivelpinnan vaurioituminen jalkaterän vamman vuoksi.

Jalkaterän luudutusleikkauksen tarve

Jalkaterän ongelmat aiheuttavat kipua, joka tuntuu liikkuessa, mutta jota voi olla myös jatkuvasti levossa. Jalkaholvi saattaa olla myös romahtanut. Jalkaterän luudutukseen päädytään, jos jalkatuista ja -pohjallisista ei ole riittävästi apua. Leikkauksen tarpeen arvioi lääkäri vastaanottokäynnillä.

Varaa aika nilkan ja jalkaterän kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelun kautta puhelimitse.

Leikkauksen kulku ja kuntoutuminen

Jalkaterän luudutus tehdään joko nukutuksessa tai spinaali- eli selkäpuudutuksessa. Leikkauksessa tuhoutuneet nivelpinnat luudutetaan ja jalkaterän asentoa korjataan. Leikkaukset vaativat yleensä muutaman päivän sairaalaseurannan ennen kotiin pääsyä.

Leikkauksen jälkeisinä päivinä jalkaa pidetään kohoasennossa. Jalkaterän luutuminen kestää keskimäärin puoli vuotta, mutta normaali kävely on mahdollista keskimäärin 2–3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Ensimmäinen jälkitarkastus on noin 1 viikon kohdalla. Meillä Pihlajalinnassa fysioterapeutit ohjaavat kävelemään opettelussa. Kuntoutuksella turvataan myös jäljellä olevien nivelten hyvä liike.

Luuduusleikkauksen vaikutukset

Jalkaterän luudutus poistaa kivun. Potilas maksaa tästä sen, että liike häviää luudutetusta nivelestä kokonaan. Jos niveliä on luudutettu yhdestä kolmeen, jää jalkaterään edelleen vielä paljon liikkuvia niveliä.

Jalkaterän monimutkainen rakenne kompensoi yksittäisen nivelen jäykkyyttä. Jos jalkaholvi on romahtanut, kenkiin joudutaan usein tekemään uudet, yksilölliset pohjalliset.

Varaa aika nilkan ja jalkaterän kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle täältä

Lue lisää