Akillesjänteen sairaudet ja vammat

Akillesjänteen sairaudet ja vammat ovat tyypillisesti aktiiviliikkujien ongelmia, erityisesti pitkänmatkanjuoksijoiden. Myös ikääntyminen voi tuoda mukanaan akillesjänteen vaivoja. Oireena ovat nilkan takana tuntuva kipu, turvotus ja punoitus. Oireet ovat niin selviä, että ne on usein itse helppo yhdistää akillesjänteeseen.

Akillesjänteen ongelmien hoito

Akillesjänteen ongelmia hoitavat Pihlajalinnassa ortopedit sekä kaikki jalkaklinikan ja urheiluklinikan lääkärit. Jänne kuvataan tarvittaessa magneettikuvauksella, jonka avulla selviää tarkasti ongelman syy ja sijainti.

Vara aika nilkan ja jalkaterän kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle

Akillesjänteen sairauksien ja vammojen taustalla voi olla puhdas rasitustila, kantaluun malli tai molemmat. Rasitustilojen hoitaminen on hankalampaa kuin kantaluun mallin. Hoito kestää aina useita kuukausia eli vaatii paljon kärsivällisyyttä. Hoito ei ole lepoa, vaan siinä olennaista on fysioterapia, jossa etsitään sopivat harjoitteet ja annetaan opastusta niiden tekemiseen. Kipuun puututaan kylmähoidolla ja tulehduskipulääkkeillä.

Jos ongelman syynä on kantaluun malli, akillesjänne kuormittuu ja paksuuntuu, mikä puolestaan ärsyttää jännettä lisää. Myös näissä tapauksissa kuntoutus on tärkeää ja toipuminen vie aikaa.

Akillesjänteen leikkaus

Joskus merkittävä apu saadaan leikkaushoidosta, jossa akillesjänne putsataan ja kantaluun akillesjännettä hankaava kulma pyöristetään.

Toimenpide tehdään selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa joko tähystys- tai avoleikkauksena. Leikkauksen jälkeen pääsee samana päivänä kotiin. Jalalle saa yleensä heti varata ja kuntoutus aloitetaan leikkaushaavojen parannuttua 2–3 viikon jälkeen. Sairausloman kesto on 1,5 viikosta kolmeen kuukauteen riippuen työnkuvasta ja leikkauksen laajuudesta.

Lue myös: Akillesjänteen repeämä