Polven nivelkierukan repeämä

Polven nivelkierukan repeäminen on hyvin yleinen vaurio polvessa. Nivelkierukka repeää yleensä polven vääntymisen yhteydessä. Vamma aiheuttaa lähes aina kipua, polven lukkiutumista ja pettämistä.

Lääkäri voi usein todeta tilanteen vastaanottokäynnillä. Diagnoosi varmistetaan magneettikuvauksella. Tavallisessa röntgenkuvassa nivelkierukan vikoja ei voida todeta.

Varaa aika polven kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Polven nivelkierukan leikkaus

Kierukan lievä repeämä paranee ilman leikkausta ja polvea voi käyttää normaalisti. Osa repeämistä hoidetaan kuitenkin tähystysleikkauksella, joka tehdään nukutuksessa tai spinaali- eli selkäpuudutuksessa. Leikkauksessa pyritään säästämään mahdollisimman paljon ehjää nivelkierukkaa. Nuorilla potilailla pyritään vieläkin säästävämpään leikkaukseen, jossa repeytymä kiinnitetään paikoilleen.

Nivelkierukan leikkauksesta toipuminen on yleensä nopeaa varsinkin kierukan osapoistossa. Potilas pääsee varaamaan täydellä painolla jalan päälle välittömästi. Liikuntaharrastukset sallitaan muutaman viikon jälkeen. Niissä tapauksissa, joissa päädytään nivelkierukan ompeluun, noudatetaan varovaisempaa aikataulua.

Nivelkierukan repeämän leikkaushoidon tulokset ovat yleensä hyviä. Jos nivelkierukan repeämään liittyy ruston kulumaa, tulos on epävarmempi. Useimmissa tapauksissa leikkaus kuitenkin lievittää kipua ja parantaa polven toimintaa. Erityisen tärkeää on, että leikkauksen jälkeen polvea kuntoutetaan aktiivisesti. Pihlajalinnassa fysioterapeutti tekee sinulle yksilöllisen harjoitusohjelman.