Jalkaterän murtumat ja nyrjähdykset

Suurin osa jalkaterän vammoista on venähdyksiksi luokiteltavia osittaisia nivelsidevaurioita, joita voi syntyä esimerkiksi kaatumisen yhteydessä. Jalkaterän vammat on syytä tutkia ja hoitaa huolellisesti, sillä vaarattoman venähdyksen lisäksi jalkaterässä saattaa esiintyä myös leikkaushoitoa vaativia sijoiltaanmenoja, murtumia tai jännevammoja.

Varaa ajan jalkaterän kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso Pihlajalinnan tapaturmapäivystys.

Mistä jalkaterän murtumat ja nyrjähdykset aiheutuvat?

Tyypillisesti jalkaterän vääntövamma syntyy urheilussa tai kompastumisen seurauksena ulkona tai sisätiloissa liikkuessa. Myös korkealta pudotessa syntyy helposti jalkaterän vammoja.

Suurin osa vammoista on lieviä nivelsiteiden venähdyksiä, mutta etenkin keskijalkaterässä esiintyy myös hankalampia murtumien ja nivelsiteiden repeämien yhdistelmävammoja.

Milloin jalkaterän nyrjähdys tai murtuma vaatii lääkäriä?

Kaikki jalkaterän vammat kannattaa tutkia huolellisesti jo alkuvaiheessa, jotta vaiva ei pitkity. Vastaanotolla vammojen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri tutkii jalan huolellisesti ja ohjaa tarvittaviin lisätutkimuksiin.

Jalkaterän etuosan vammoissa riittää usein normaali röntgenkuvaus, mutta keski- ja takajalkaterän vammoissa on usein tarvetta tehdä lisäksi tarkempi tietokonetomografia- tai magneettikuvaus.

Miten jalkaterän murtumaa hoidetaan?

Jalkaterän etuosan murtumien hoidoksi riittää usein kovapohjainen kenkä ja lepo päkiäponnistavasta liikunnasta. Keskijalkaterän murtumissa tarvitaan usein jalkateräortoosi tai saapaskipsi.

Murtumien ja nivelsiderepeämien yhdistelmävammoissa saatetaan joutua turvautumaan leikkaushoitoon, jossa murtumien ja nivelten asennot palautetaan ennalleen ruuvi- tai levykiinnityksellä.

Lopullinen hoitolinja ja jatkokuntoutus määräytyvät kuvantamislöydöksen ja vamman vaikeusasteen mukaan. Fysioterapia aloitetaan muutaman viikon kuluttua leikkauksesta ja sitä jatketaan, kunnes askellus on palautunut normaaliksi.

Ajanvaraus

Varaa aika jalkaterän vaivoihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Pihlajalinnan tapaturmapäivystys palvelee joko ajanvarauksella tai ilman toimipisteestä riippuen.

Lue lisää jalkaterän vammoista

Lue myös