Polven sivusiteiden vauriot

Polvinivel saa tukea ristisiteiden lisäksi polven sisä- ja ulkoreunalta, jossa sijaitsevat polven sivusiteet. Sivusiteet saattavat vaurioitua polven vääntövamman yhteydessä. Vammoja syntyy yleensä kaatumisten ja urheilun yhteydessä.

Varaa aika polven vaivojen ja vammojen asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010.

Polven sivusidevammojen synty ja oireet

Polven sisäsivulla olevien nivelsiteiden vamma syntyy säären vääntyessä ulospäin suhteessa polveen ja reiteen. Sivusiteen revetessä polvesta saattaa kuulua napsahdus, minkä jälkeen polvi kipeytyy joko sisä- tai ulkosyrjältä. Polven ulkoreunan nivelsiteet sitä vastoin vaurioituvat säären vääntyessä sisäänpäin polven kohdalta.

Lievä polven sivusidevamma tuntuu usein pelkkänä kipuna, mutta vakavampaan polven sivusidevammaan liittyy usein myös polven epävakauden tunne.

Vakavaan sivusidevammaan liittyy usein myös polvinivelen sisäisiä vaurioita, kuten nivelkierukka- tai ristisidevammoja, joten polvinivel saattaa turvota vamman yhteydessä.

Polven sivusiteiden vammojen tutkiminen

Kokenut polviortopedi pystyy tunnistamaan polven sivusiteiden vauriot ja vaurioiden laajuuden jo pelkällä kliinisellä tutkimuksella vastaanottokäynnin yhteydessä. Yleensä tutkimusta täydennetään polven magneettikuvauksella. Kuvauksen avulla selvitetään, onko polvessa vaurioitunut myös muita rakenteita.

Polven sivusiteiden hoito ja leikkaus

Polven sivusiteiden lievä vaurio eli osarepeämä hoidetaan yleensä polvituella ilman leikkausta. Polvituella voidaan yleensä hoitaa myös sisäreunan nivelsiteen täydellinen repeämä. Ulkoreunan täydellinen nivelsidevaurio sitä vastoin vaatii lähes aina leikkaushoidon. Myös krooniset sivusiteiden epätukevuutta aiheuttavat repeämät pitää korjata leikkauksella. Kroonisissa vammoissa käytetään jännesiirteitä, joilla toimintakyvytön nivelside korvataan.

Polven sivusiteiden korjausleikkauksia ei tehdä tähystysleikkauksella, koska nivelsiteet sijaitsevat polvinivelen ulkopuolella. Kyseessä on siis niin sanottu perinteinen avoleikkaus, mutta se tehdään pienistä erillisistä viilloista.

Jos polven sivusidevaurioon liittyy muita polven sisäisiä vammoja, kuten esimerkiksi ristiside- tai nivelkierukkavikoja, ne hoidetaan tähystimellä samassa leikkauksessa.

Polven sivusiteiden korjausleikkauksen jälkeen potilas pääsee kotiin yleensä jo samana päivänä. Polvessa on käytettävä saranatukea yötä päivää kuuden viikon ajan, koska tuki estää korjattujen tai korvattujen siteiden venyttymisen. Saranatuki sallii polven täyden liikelaajuuden ja jalalle saa varata täydellä painolla heti leikkauksen jälkeen.

Kevyt liikunta esimerkiksi kuntopyörää ajamalla on mahdollista jo muutaman viikon kuluttua polvituen kanssa. Kun polvituki poistetaan kuuden viikon kuluttua, harjoittelua lisätään asteittain. Sairausloman kesto on noin kuusi viikkoa riippuen vamman laajuudesta ja työnkuvasta.

Vaikka polven sivusidevaurio paranee yleensä hyvin ja polvi tukevoituu täysin ennalleen, voi polvessa olla jonkinlaista tuntemusta nivelsiteiden alueella jopa vuoden jälkeen vamman syntymisestä.

Lue lisää