Polven takaristisiteen vammat

Polven takaristisidevamma on harvinaisempi kuin polven eturistisidevamma. Tämän takia Pihlajalinnassa polven takaristisidevammojen leikkaushoitohoito on keskitetty kokeneille polviortopedeille.

Polven takaristisidevamma syntyy useimmiten sääreen tulevan suoran iskun seurauksena polven ollessa koukistuneena. Taustalla voi joskus olla myös voimakas polven yliojennusvamma. Takaristiside repeytyy usein tapaturmassa, ja se voi syntyä myös urheilun tai liikunnan yhteydessä.

Vakavaan polven takaristisidevammaan liittyy usein myös muita polven nivelsiteiden ja kierukoiden vaurioita. Tällöin polvi on heti vamman synnyttyä kipeä, turvoksissa ja epävakaa, ja oikeaan diagnoosin päästään nopeasti.

Varaa aika polven kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelun kautta numerosta 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso tarkemmat tiedot Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksestä.

Polven takaristisidevamman oireet

Lievemmässä takaristisidevammassa oireet saattavat sen sijaan olla vähäisiä. Polven takana voi olla pieni verenpurkauma, mutta polvi ei välttämättä turpoa. Polvessa saattaa olla lievää epävakauden tunnetta tietyissä liikkeissä. Tällaisessa tapauksessa hoitoon hakeutuminen ja vaivan syyn selvittäminen usein viivästyy.

Vaikka takaristisiteen repeämä voi olla vaikeasti todettavissa, polviin erikoistunut ortopedi pystyy epäilemään ja tunnistamaan vamman jo vastaanottokäynnillä tehtävässä tutkimuksessa. Tutkimusta täydennetään aina magneettikuvauksella ja joskus myös polven rasitus-röntgenkuvauksella.

Polven takaristisidevamman leikkaushoito

Jos takaristisidevamma on lievä ja se todetaan ajoissa, voidaan vamma hoitaa ilman leikkausta polveen asennetulla saranatuella. Alkuvaiheessa huomaamatta jäänyt takaristisidevamma johtaa kuitenkin nivelsiteen venyttymiseen, jolloin epävakaaksi koettu polvi kannattaa tukevoittaa leikkaushoidon avulla. Vaikeat takaristisidevammat hoidetaan aina leikkauksella.

Takaristiside korjataan tähystysleikkauksella useimmiten nukutuksessa. Revennyt takaristiside korvataan omalla jännesiirteellä tai vieraskudossiirteellä. Muut polvessa todetut liitännäisvauriot korjataan samassa leikkauksessa. Toimenpiteen jälkeen potilas pääsee kotiin samana päivänä tai viimeistään seuraavana riippuen muiden vammojen laajuudesta.

Polven takaristisidevammasta toipuminen

Leikkauksesta toipuminen vie aikaa. Sen jälkeen käytetään polven saranatukea jopa puolen vuoden ajan. Tuen kanssa pystyy kuitenkin liikkumaan normaalisti, koska tuki sallii polven täyden liikelaajuuden. Keppejä tarvitsee käyttää yleensä vain muutama viikko, mutta joskus liitännäisvammat saattavat edellyttää käyttöä kuuden viikon ajan. Sairausloman kesto riippuu työnkuvasta, mutta usein sairausloman kesto on vähintään kaksi kuukautta.

Onnistuneella polven takaristisiteen korjausleikkauksella pystytään erinomaisesti poistamaan potilaan kokema polven epävakauden tunne ja epävakaudesta johtuva polven kipuilu. Polven lopullinen ennuste määräytyy liitännäisvammojen laajuudesta.

Lue lisää