Jos nilkassa on kipu, tutkimuksiin on hyvä tulla heti. Odottamisesta on harvoin hyötyä.
Nilkan nyrjähdys eli niin sanottu vääntövamma on yleisin syy hakeutua päivystykseen. Vääntövamman hoitoon kuuluu aina kaksi vaihetta: vaurioituneen nilkan tukeminen ja fysioterapeutin kuntoutus. Vääntövammoissa osumaa ottavat nivelsiteiden lisäksi myös luut, nivelet ja jänteet.
Varaa aika nilkan vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle
Vamman laajuutta voidaan selvittää röntgen- ja magneettikuvauksella.
Röntgenkuvausta käytetään murtumien toteamiseen. Magneettikuvauksessa nähdään nivelsidevamman vakavuus ja mahdolliset liitännäisvammat, kuten rustovauriot ja jännevammat. Tietokonetomografia antaa kolmiulotteisen kuvan vammasta. Siinä jalka on usein varaavassa asennossa, mikä antaa vammasta enemmän informaatiota kuin lepoasennossa otettu magneettikuva.
Nilkan venähdyksen hoitona käytetään yleensä nilkan tukemista muutamien viikon ajan. Jos fysioterapia aloitetaan pian vamman tapahtumisen jälkeen, toipuminen nopeutuu. Nilkkavammat eivät kuitenkaan aina parane, vaan niihin voi jäädä rasituskipua ja nyrjähtelytaipumusta, joka voi vaatia leikkaushoitoa.
Vammat vaativatkin huolellista seurantaa ja erityisesti silloin, kun potilas on aktiivinen, urheilee tai harrastaa liikuntaa. Jos vammaan liittyy luunmurtuma, jota ei voi hoitaa kipsillä, lujitetaan nilkka leikkauksessa ruuveilla.
Nilkkavammasta toipuminen kestää vamman luonteesta riippuen kolmesta viikosta noin kolmeen kuukauteen.
Jos nilkka on murtunut, ensimmäisenä pitää arvioida murtuman luonne. Tärkein tieto on, onko nilkka tukeva vai epätukeva eli pysyykö nilkkahaarukka paikallaan.
Jos murtuma arvioidaan tukevaksi, nilkka voidaan hoitaa nilkkatuella, ja jalalle saa varata painoa heti, kun niin pystyy kivun rajoissa tekemään.
Mikäli nilkka vaatii vahvempaa tukea, käytetään kipsausta. Kipsaus hoitaa hyvin kipua ja turvotusta. Perinteinen kuuden viikon kipsaus on harvoin tarpeen. Nykyään pyritään lyhyeen 3–4 viikon kipsaukseen ja välittömään varauslupaan kipsin kanssa. Ortopedi arvioi murtuman luonteen perusteella juuri sinulle riittävän kipsaushoidon pituuden. Nykyään potilas pyritään saamaan liikkeelle niin nopeasti kuin mahdollista.
Nyrjähdysten ja murtumien hoito
Joskus nilkka on kipeä ja liikkuminen huonoa, vaikka nilkassa ei olisi vammaa, tai nilkka olisi ottanut osumaa vuosia aiemmin. Tällöin voi olla kyse nivelrikosta.
Nilkkanivelen nivelrikko ei ole lähtökohtaisesti perinnöllinen, kuten vaikkapa lonkan tai polven nivelrikot, vaan usein juuri vamman jälkitila. Jos nyrjähdyksiä on ollut useita, nivelrikon mahdollisuus kasvaa. Nilkkamurtuma ja sääriluun murtuma kasvattavat nivelrikon riskiä entisestään. Nivelrikolle on tyypillistä, että jalka voi olla hyvässä kunnossa vuosia, kunnes kipeytyy.
Lue lisää Pihlajalinnan Nivelrikkoklinikasta