Nilkan vammat

Virheasentoon vääntynyt nilkka on kipeä, turvonnut ja vaatii usein tukemista ja fysioterapiaa. Murtunutta nilkkaa voidaan hoitaa myös leikkauksella.

Varaa aika nilkan vammoihin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso tarkemmat tiedot Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksestä.

Mistä nilkan vammat johtuvat?

Nilkan nyrjähdys on yksi yleisimmistä urheiluvammoista. Nyrjähdyksiä sattuu usein myös ulkona tai sisällä tapahtuvan liukastumisen tai kompastumisen seurauksena.

Nyrjähdyksessä on tyypillisesti kyse nilkan ulkosyrjän nivelsiteiden venähdyksestä tai repeämästä, joka usein paranee hyvin ilman leikkaushoitoa. Yleisimmin nilkka vääntyy sisäänpäin, ja turvotus ja kipu tuntuvat nilkan ulkosyrjällä. Hankalamman vääntymisen seurauksena voi nilkan kehräsluihin tai muihin luihin tulla murtumia, rustovaurioita tai jännevammoja.

Katso video: Mistä tietää onko nilkassa murtuma?

Miten nilkkavammoja tutkitaan?

Nilkan nyrjähdysvamma on syytä tutkia hyvin heti alkuvaiheessa. Suurin osa vääntövammoista on lieviä nilkan nivelsiteiden venähdyksiä, mutta vamman seurauksena voi syntyä heti alkuvaiheessa leikkaushoitoa vaativia vammoja kuten murtumia tai jännevammoja.

Erikoislääkäri arvioi nilkan nivelsiteiden tukevuuden kliinisellä tutkimuksella. Tyypillisin kuvantamistutkimus on seisten otettu röntgenkuvaus. Kuvauksessa voidaan todeta selvät murtumat sekä arvioida nilkan nivelhaarukan asento. Tarvittaessa lisätutkimuksena voidaan jo heti alkuvaiheessa tehdä joko tietokonetomografia- tai magneettitutkimus.

Lue lisää kuvantamisesta

Miten nilkkavammoja hoidetaan?

Nilkan nivelsidevamman hoitosuositus pitää tyypillisesti sisällään lyhyen tuennan nilkkatuella sekä aikaisin aloitetun aktiivisen kuntoutuksen. Puutteellinen alkuhoito altistaa helposti oireiden pitkittymiselle. Nilkan liikelaajuutta ylläpitävä harjoittelu aloitetaan heti, ja tasapainoa korjaavat harjoitteet aloitetaan muutaman viikon kuluttua fysioterapeutin ohjauksessa. Juoksuharjoitukset aloitetaan arviolta 4–6 viikon kuluttua. Jäykkyyden tunnetta ja turvottelua voi esiintyä melko pitkään vamman jälkeen, ja oikein toteutettu kuntoutus on avainroolissa paranemisen nopeuttamiseksi.

Nivelsidevamman seurauksena voi nilkkaan jäädä joskus nivelsiteiden löysyyttä, etenkin jos alkuhoito on ollut puutteellista. Tarvittaessa nivelsiteisiin voidaan tehdä korjaava leikkaus, jolla saadaan nilkka tukevoitettua.

Hyväasentoiset, tukeviksi arvioidut nilkkamurtumat voidaan hoitaa joko kipsillä tai nilkkatuella. Yleensä jalalle saa tuen kanssa alkaa varata painoa heti kivun sallimissa rajoissa. Osa murtumista vaatii leikkaushoitoa, jossa murtuma kiinnitetään levy- ja/tai ruuvikiinnityksellä, jota seuraa tyypillisesti 4–6 viikon kipsihoito. Fysioterapeuttinen jälkikuntoutus on tärkeä osa hoidon kokonaisuutta murtuman jälkeen.

Nilkan vääntövamman seurauksena voi ilmaantua myös jännevammoja tai rustovaurioita, joista osaa voidaan alkuun seurata kuntouttamisella, mutta osa voi vaatia myös välitöntä leikkaushoitoa. Tarkka kuvantaminen määrittelee hoitolinjan valinnan.

Ajanvaraus

Varaa aika nilkan vammoihin erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso tarkemmat tiedot Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksestä. Tapaturmapäivystykseen voit saapua joko ajanvarauksella tai ilman.

Lue lisää nilkan ja jalkaterän vammoista

Lue myös