Suonikohjujen ClariVein-hoito

Suonikohjujen hoito on mullistunut kymmenessä vuodessa. Tukisukkien ja leikkaushoitojen sijaan käytetään hyvin usein ultraääniohjattuja suonensisäisiä hoitoja. Hoidot ovat vaivattomia ja niistä toipuminen on nopeaa. Hoidoissa käynnistetään laskimoiden häviäminen sen sijaan, että ne leikattaisiin pois. Uusimpiin hoitomuotoihin kuuluu ClariVein-hoito, joka sopii hyvin suonikohjuihin, jotka ovat keskisuurissa laskimoissa.

ClariVeinissä laskimoon viedään hyvin pieni, hyrrämäinen laite, joka rikkoo suonen. Lisäksi laskimoon ruiskutetaan lääkeainetta hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Hoito tehdään tarkasti ultraäänen avulla. Laite on niin pieni, ettei ihoon tule haavoja, eikä myöhemmin arpia, vaan pelkästään muutamia pistoskohtia. Puudutusta tai nukutusta ei tarvita, koska suonen sisäpinta ei tunne kipua. Hoito kestää seurantoineen noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen voi palata normaaliin arkeen. Toimenpiteen tekee verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri.

Hoidon jälkeen ei yleensä tarvita sairauslomaa. Hoidetut suonet saattavat aluksi aristaa painaessa ja tuntua kovettuneilta, mikä on normaalia ja liittyy suonten lievään tulehdukseen. Tuntemukset häviävät pois hiljalleen. Sairausloman kesto on tarvittaessa, työnkuvasta riippuen 3–5 päivää. Kovaa rasitusta tulee välttää hoidon jälkeen noin kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja. Jälkitarkastus tehdään hoitavan lääkärin luona, kun toimenpiteestä on kulunut 2–4 viikkoa.