Suonikohjujen vaahtoruiskutus

Uudentyyppiset hoitomenetelmät ovat muuttaneet suonikohujen hoidon. Ennen hoitona käytettiin tukisukkia ja suonikohjujen leikkauksia, mutta nykyään suonikohjuja poistetaan paljon ultraääniohjatuilla suonensisäisillä hoidoilla. Hoidot ovat vaivattomampia ja niistä toipuminen on nopeaa.

Yksi käytetyistä hoitomuodoista on vaahtoruiskutus. Vaahtoruiskutuksessa laskimon sisään ruiskutetaan kovettavaa ja tukkivaa vaahtoa, joka käynnistää suonen häviämisen. Vaahtoruiskutus sopii hyvin pienten suonikohjujen hoitoon. Sitä käytetään myös täydentävänä hoitona ja suonikohjujen uusiessa perinteisen leikkauksen jälkeen. Ennen vaahtoruiskutushoitoa tehdään ultraäänitutkimus, jossa selviää hoidettavien laskimoiden määrä ja sijainti. Vaahtoruiskutus sopii monille suonikohjuista kärsiville, muttei veren hyytymishäiriötä sairastaville, eikä henkilöille, joiden sydämessä on todettu reikä.

Toimenpiteeseen ei tarvitse valmistautua etukäteen, eikä puudutusta tai nukutusta tarvita. Viallisen suonen sisälle ruiskutetaan pistosten avulla lääkevaahtoa, jossa on puudutetta valmiina. Koska hoito tehdään pistosten avulla, ihoon ei tule haavoja, eikä minkäänlaisia arpia. Pistoksia ohjataan tarkasti ruiskutuksen aikana ultraäänellä. Toimenpiteen tekee verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri.

Lopuksi jalkaan laitetaan hoitosukka, jota pidetään viikon ajan. Hoidon jälkeen pääsee heti takaisin arkeen, eikä sairauslomaa tarvita. Hoidetut suonet voivat tuntua aluksi aristavilta ja kireiltä, mutta eivät yleensä kipeiltä. Kovaa rasitusta tulee välttää kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja.

Yksi vaahtoruiskutus poistaa usein merkittävimmät suonikohjut. Joskus hoito täytyy uusia jälkitarkastuksen jälkeen. Tarkastus tehdään hoitavan lääkärin luona, kun ruiskutuksesta on kulunut 2–4 viikkoa. Pysyvä tulos näkyy 2–12 viikon sisällä. Jos hoidettavia suonia on paljon tai niitä on molemmissa jaloissa, vaahdotus tehdään usein 2–3 hoitokerralla, koska vaahtoa voi laittaa kerralla rajoitetun määrän. Vaahtoruiskutus voidaan tehdä myös uudelleen kuukausien tai vuosien kuluttua, jos suonet aukeavat uudestaan.

Ajanvaraus

Varaa aika suonikohjujen hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.