Suonikohjujen laserhoito

Suonikohjujen uudentyyppiset hoitomuodot eli suonensisäiset ultraääniohjatut menetelmät ovat syrjäyttäneet perinteiset suonikohjujen leikkaukset. Uudentyyppiset hoidot ovat potilaille helpompia ja kivuttomampia, ja niistä toipuminen on nopeaa. Hoidoissa käynnistetään laskimoiden häviäminen sen sijaan, että ne leikattaisiin pois.

Yleisin hoitomenetelmiä on laserhoito. Laserhoidossa vialliset laskimot kuumennetaan, mikä käynnistää niiden arpeutumisen ja häviämisen. Laserhoito sopii erityisen hyvin suorien laskimoiden sekä isompien suonten hoitoon, joihin esimerkiksi vaahtoruiskutus on riittämätön hoito. Laserhoito sopii lähes kaikille, myös verenohennuslääkkeitä käyttäville, muttei vastikään laskimotukokseen sairastuneille. Hoidon sopivuus tilanteeseen arvioidaan ennen hoitoa ultraäänitutkimuksen yhteydessä.

Mitä laserhoito toteutetaan?

Laserhoito tehdään puudutuksessa käyttäen laserkuitua, jota liikutetaan hitaasti laskimossa. Ihoon ei tule haavoja, eikä myöhemmin arpia, vaan pelkästään muutamia pistoskohtia. Hoito kestää tunnista kahteen. Laserkuidun kulku varmistetaan ultraäänen avulla. Toimenpiteen tekee verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri.

Hoidon lopussa jalkaan laitetaan hoitosukka viikon tai kahden ajaksi. Normaaliin arkeen pääsee palaamaan 1–2 tunnin seurannan jälkeen. Sairausloman kesto on 3–5 päivää. Arpeutuminen aiheuttaa suonessa kiristävää tunnetta parin viikon jälkeen, muttei kipuja. Kovaa rasitusta tulee välttää noin kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja.

Laserhoito on todettu yhtä tehokkaaksi suonikohjujen hoitomuodoksi kuin leikkaus. Leikkaukseen verrattuna komplikaatioiden määrä on pienempi ja toipuminen huomattavasti vaivattomampaa ja nopeampaa. Laserhoidon jälkeen tehdään jälkitarkastus 2–4 viikon kuluttua hoitavan lääkärin luona. Suonikohjut häviävät yhden hoitokerran jälkeen lähes poikkeuksetta.

Ajanvaraus

Varaa aika suonikohjujen hoitoon erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.