Sopivan testin valinta

Pihlajalinna Dextrassa voidaan käyttää testin kuormitustapana joko juoksumattoa tai polkupyöräergometriä. Toistaiseksi sauvakävelynä, rullasuksilla tai omalla polkupyörällä juoksumatolla tehtävät testit eivät ole mahdollisia. Soutuergometrin käyttö kuormitustapana on mahdollista, mikäli asiakas tuo oman ergometrin mukanaan.

Kuormitustavan valinta
Koska syketasot ja kynnyssykkeet vaihtelevat kuormitustavan mukaan. Usein puhutaan juoksun kynnyssykkeiden olevan noin 10 – 15 lyöntiä korkeammalla kuin pyöräilyn kynnyssykkeet, mutta tämä ero on täysin yksilöllistä ja harjoittelusta riippuvaista. Tämän vuoksi kannattaa kuntotestin kuormitustavaksi valita aina lähimpänä omia liikunta- ja harjoitustottumuksia oleva kuormitustapa. Näin ollen puolimaratonille tähtäävän kannattaa tehdä testi juoksumatolla, ja taas pyöräilytapahtumiin tähtäävän kannattaa testi tehdä polkupyöräergometrillä. Palloilulajien harrastajien kohdalla kuormitustavan valinta riippuu siitä, käytetäänkö kestävyyskunnon harjoittelussa enemmän juoksua vai pyöräilyä. Triatlonistien kohdalla testin voi tehdä sillä kuormitustavalla, jota harjoittaa enemmän, joskin on myös perusteita tehdä testi sillä heikommalla kuormitustavalla. Triathlonisteille on tarjolla myös kokonaisuus, jossa on testit niin polkupyöräergometrillä kuin juoksumatolla.

Pp-ergometrin säädettävyys
Pihlajalinna Dextrassa on kuntotestikäytössä kaksi polkupyöräergometriä. Toinen egometriestä (Monark LC-6novo) on suunniteltu säädettävyydeltään ja poljintuntumaltaan nimenomaan pyöräilijöiden ja triathlonistien testaukseen. Pyörässä on korkeudeltaan ja stemmiltään portaattomasti säädettävä maantietanko, johon voidaan kiinnittää myös aerotangot. Pyörän polkimet voidaan vaihtaa, Pihlajalinnalla löytyy tällä hetkellä Shimanon SPD-, SPD-SL-, Look Keo- ja varvaskoukkupolkimet. Myös asiakkaan omat, esimerkiksi tehomittauksella varustetut polkimet voidaan vaihtaa testipyörään. Kampia ei sen sijaan pystytä säätämään, vakiokampien pituus on 175 mm. Satulan korkeus ja etäisyys ovat säädettävissä portaattomasti, ja tarvittaessa myös satula voidaan vaihtaa asiakkaan omaan satulaan. Tällöin satulan kiinnityskiskojen etäisyyden tulee olla maksimissaan 40 mm.