Varaaminen ja tiedustelut

Kuntotestiin ei tarvita lääkärin lähetettä. Kuitenkin testauksen turvallisuuden varmistamiseksi tietyt 1) sairaudet, 2) oireet tai 3) aikaisemman liikunta-aktiivisuuden puute edellyttävät lääkärintarkastusta testauskelpoisuuden varmistamiseksi.

  1. Sydänsairaus, ääreisverisuonten, tai aivoverisuonten sairaus; krooninen keuhkoahtaumatauti, keuhkoastma, keuhkojen välikudoksen sairaus, kystinen fibroosi; diabetes (tyyppi 1 tai 2) tai kilpirauhasen tai munuaisten sairaus.
  2. Kipua tai puristuksen tunnetta rintakehällä, niskassa tai käsissä; hengenahdistusta levossa tai kevyessä kuormituksessa; huimausta tai tajunnan menetystä; nilkkojen turvotusta; rytmihäiriötuntemuksia, sydämen sivuääni.
  3. Viimeisen 3 kuukauden aikana liikuntaa vähemmän kuin 3 kertaa viikossa vähintään 30 minuuttia kerrallaan

Kuntotestit
Tarvittaessa voidaan lääkärintarkastuksen perusteella tehdä kuntotestin sijasta kliininen kuormituskoe, jolloin voidaan varmistua yllämainituissa tilanteissa liikunnan turvallisuus. Mikäli oman liikunnan yhteydessä tulee epäilyksiä omasta terveydentilasta, poikkeavia oireita tai tuntemuksia ja ajatuksia liikunnan turvallisuudesta, kannattaa kuntotestin sijasta ensisijaisesti varata vastaanottoaika liikuntalääketieteen erikoislääkäriltä.

Tiedusteluja kuntotestauksesta voi esittää [email protected]

Liikunta- ja kliininen fysiologia
Liikuntafysiologian ja kliinisen fysiologian tutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete.

Ajanvaraus

Voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme, sähköpostilla [email protected] tai numerosta 010 312 010.

Huom! Verkkoajanvarauksesta varattavissa vain kuntotestaukset, jotka eivät vaadi lääkärintarkastusta (ks. kriteerit sivun alussa).

Testiin valmistautuminen

Yleensä testiä ennen on normaalia harjoittelua kevennetty muutamaksi päiväksi, tai testi on sijoitettu kevyen harjoitusviikon yhteyteen tai sen jälkeen. Tällöin maksimisuorituskyvystä saataneen todenmukaisempi kuva. Toinen mahdollisuus on kuitenkin sijoittaa testi tavallisen harjoitusjakson yhteyteen, jolloin elimistössä on jossain määrin normaalia harjoituskuormitusta päällä. Tämä saattaa testissä näkyä hieman alhaisempana maksimisuorituskykynä, mutta toisaalta harjoittelun kannalta olennaiset kynnystasot saattavat vastata paremmin normaalia harjoitustilannetta.

Koska kahvi, tee ja kola- ja energiajuomat saattavat vaikuttaa sykettä nostavasti, tulisi niiden käyttöä välttää pari testiä edeltävää tuntia. Myös tupakointia samoin kuin runsasta ateriointia ennen testiä tulisi välttää. Alkoholin nauttimisesta tulisi pidättäytyä 24 tuntiin ennen testiä
Sairaustapauksissa suosittelemme vähintään viikon, mieluimmin kahden viikon varoaikaa ennen testiä.

Vaatetuksena käy normaali liikuntavarustus. Testin jälkeen on mahdollisuus käydä suihkussa.

Testien peruuttaminen ja peruutusehdot

Kuntotestauksen turvallisuuden vuoksi testiä ei toteuteta, mikäli testattava on akuutisti sairaana. Tällaisissa sairastapauksissa tulee testin perumisesta ilmoittaa mahdollisimman nopeasti. Katso yleiset ajanvarauksen peruutusohjeet.