Heidi Haapasalo tuntee yleisurheilukentät

Oma urheilutausta ohjasi Heidi Haapasaloa erikoistumaan liikuntalääketieteeseen, traumatologiaan ja ortopediaan, mutta auttaa myös ymmärtämään urheilijan tunteita loukkaantumisen hetkellä.

Pihlajalinnan Pirkanmaan Urheiluklinikan vastaava lääkäri Heidi Haapasalo on tuttu näky yleisurheilukilpailujen kentän laidalla.

Urheilutapahtumassa paras tilanne kilpailusta vastaavan lääkärin kannalta on, ettei ensiapua tarvita. Avun on kuitenkin hyvä olla tarvittaessa lähellä. Kun kaikki on mietitty etukäteen huolella valmiiksi, sujuvat asiat tositilanteessa ripeästi ja ammattitaitoisesti.

– Yleisurheilukilpailuihin oman lisänsä tuo se, että kentällä kilpaillaan tavallisesti monessa lajissa aikaan, sanoo ortopedi ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Heidi Haapasalo.

Pieniä naarmuja ja revähdyksiä

Heidi Haapasalo kertoo, että valmistautuminen esimerkiksi Kalevan kisojen tyyppiseen kansallisesti suureen yleisurheilukilpailuun aloitetaan kuukausia ennen tapahtumaa.

Tämän kesän Kalevan kisoissa paikalla oli koko ajan kuusi ensiaputiimiläistä, jotka liikkuvat kilpailualueella pääosin pareina. Areenan päivystyspisteellä lääkäri oli paikalla jokaisena kilpailupäivänä.

Pihlajalinna lääkintätiimi ensiapupiste

Hyppy- ja juoksulajeissa tyypillisimpiä vammoja ovat jalkojen erilaiset venähdykset ja revähdykset. Useimmiten selvitään kylmäpussilla. Urheilija voi tarvita myös apua esimerkiksi hiertymän hoitoon tai piikkarista saamaansa pieneen haavaan.

– Hoitoa annetaan viipymättä, vaikka varsinaista hätää on harvoin. Lääkärin tehtäviin kentällä kuuluu arvioida alkutilanne ja tarvittaessa opastaa mihin ja millä aikataululla jatkohoitoon on syytä hakeutua, Haapasalo sanoo.

Kokonaisharkintaa ja seurantaa

Heidi Haapasalo vastasi viime vuonna Tampereen Kalevan kisojen ensiaputiimistä. Hän on toiminut Tampereella järjestettyjen Suomi−Ruotsi-maaotteluiden sekä kesällä 2018 olleiden yleisurheilun nuorten MM-kilpailuiden lääkintäpäällikkönä. Myös Tampereen Pyrinnön järjestämissä eri lajien tapahtumissa Haapasalo on usein mukana.

Ensiaputiimi huolehtii kilpailijoiden lisäksi usein myös katsojien ja vapaaehtoisten terveydestä.

Nuorten MM-kilpailuissa oli monena päivänä helle. Lievästä nestehukasta johtuvia lihaskramppeja oli paljon ja pisimmillä juoksumatkoilla maaliin saapui hieman voipuneita urheilijoita, mutta mitään isompia ”sippaamisia” ei onneksi tapahtunut.

Kalevan kisoissa kilpailijat ovat yleensä kokeneita ja tuntevat hyvin rajansa. Esimerkiksi juoksumatkoilla maaliin tullaan tavallisesti hyväkuntoisina.
Jos urheilija kuitenkin on erityisen väsyksissä tai tuntee itsensä muuten huonovointiseksi, seuraamme tarvittaessa vointia, kunnes olo helpottuu.

Pihlajalinna lääkintätiimi Kalevan kisat

Toisinaan kilpailulääkärin tehtäviin kuuluu ottaa kantaa myös siihen, voiko urheilija osallistua kilpailuun tai jatkaa kilpailemista. Esimerkiksi nilkan nyrjähdys tai lihasrevähdys voi estää osallistumisen tai vaatia keskeyttämään menossa olevan kilpailun.

Jos kilpailu on keskeytettävä, se voi olla hetkellisesti urheilijalle iso pettymys, mutta lääkärinä on tehtävä kokonaisharkintaa ja katsottava yksittäistä kilpailua pidemmälle.

Suunnistajasta liikuntalääketieteen ammattilaiseksi

Heidi Haapasalo on aikanaan suunnistanut Suomen maajoukkueessa. Hän on saavuttanut lajissa suomenmestaruusmitaleja ja ollut kaksi kertaa voittamassa kultaa Venlojen viestissä Kalevan Rastin ja Tampereen Pyrinnön joukkueissa.

– Nykyään olen kaikkiruokainen elämäntapaliikkuja. Harrastan aktiivisesti juoksua, hiihtoa ja pyöräilyä, käyn iltarasteilla ja pelaan III-divarin ”tätijoukkueessa” salibandya, luettelee Haapasalo.

Oma urheilutausta ohjasi Haapasaloa erikoistumaan opinnoissaan liikuntalääketieteeseen, traumatologiaan ja ortopediaan. Hänen erityisosaamisalueitaan ortopediassa ovat nilkan ja jalkaterän alueen vammat ja vaivat sekä urheilijoiden rasitusperäiset ongelmat. Haapasalon mukaan oma kilpaurheilutausta auttaa asettumaan urheilijan tasolle.

– Entisenä kilpaurheilijana on helppo samastua esimerkiksi tunteisiin, joita urheilija joutuu käymään loukkaantumisen hetkellä läpi, kiteyttää Haapasalo.

Ampiaisia ja aitiopaikka urheiluun

Haapasalo sanoo, että urheilulääkärinä kilpailuja pääsee seuramaan lähietäisyydeltä. Hän kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia hakeutumaan rohkeasti mukaan urheilutapahtumien ensiaputiimeihin.

Vaikka lääkärin tehtävä on ensi sijassa lääketieteellinen, tarjoavat kilpailut monenlaisia mieleen jääviä hetkiä. Kilpailusuorituksia pääsee seuraamaan aitiopaikalta.

– Mieleeni on jäänyt esimerkiksi Tampereen Suomi−Ruotsi-maaottelu 2018, jossa Topi Raitanen ratkaisi Suomen miehille maaotteluvoiton viimeisessä lajissa sateessa ja viimassa, Haapasalo muistelee.

Viime kesän Kalevan kisoissa Tampereella Haapasalo muistelee erityisyytenä olleen ampiaiset. Ne kiusasivat järjestysmiehiä niin, että kylmäpusseille ja kortisonille oli kysyntää jo ennen kilpailun alkamista.

teksti: Tiina Laaninen

Lue myös

Janne Pesonen on lääkärinä KuPs:n kentän laidalla

Tomi Kianta ja Raine Sihvonen ovat lääkäreitä Tapparan kaukalon laidalla

Lääkäri kentän laidalla -blogisarja

Tutustu Pihlajalinnan palveluihin