Jussi Elo korostaa urheilijoiden vammojen ennaltaehkäisyä

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jussi Elo toimii koripalloseura BC Nokian vastuulääkärinä. Läheisin yhteistyökumppani hänelle on joukkueen fysioterapeutti.

Kaksi asiaa viitoittaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jussi Elon työtä urheiluseura BC Nokian vastuulääkärinä: ensimmäinen asia on vammojen ennaltaehkäisy, toinen mahdollisten vammojen nopea ja tarkoituksenmukainen hoito.

– Tärkeintä on toimia niin, että joukkueen urheilijat eivät loukkaisi itseään, jolloin urheilija pääsee osallistumaan normaalisti treeneihin- ja otteluihin. Samalla joukkueen menestysmahdollisuudet parantuvat.

Vammojen ennaltaehkäisyyn kuuluu monia asioita, ja se alkaa jo joukkueen toimintakulttuurista. Siitä, millaiset ovat harjoitusolosuhteet, millainen on pelaajien kuormituksen ja levon suhde, miten otteluihin valmistaudutaan ja kuinka niistä palaudutaan sekä kuinka lajille tyypillisimpiä vammoja ennaltaehkäistään.

– Kun seuraa ammattisilmällä esimerkiksi eri joukkueiden valmistautumista peliin, pystyy jo päättelemään paljon siitä, millä tasolla joukkue on, Elo toteaa.

Hän painottaa, että vammojen ennaltaehkäisy on aina moniammatillista yhteistyötä, johon tarvitaan hyvä tiimi: lääkäri, päävalmentaja sekä erityisesti fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti.

– Joukkuelääkärin läheisin yhteistyökumppani pääsarjatasolla on yleensä joukkueen fysioterapeutti, joka on päivittäin mukana joukkueen toiminnassa.

Vammojen ennaltaehkäisy on joukkuelaji

Jussi Elo on luotsannut lääkärinä kolme viimeisintä kautta BC Nokiaa. Hän kuvailee yhteistyötä antoisaksi ja antaa tunnustusta erityisesti joukkueen fysioterapeutille, jonka sanoo olevan yksi BC Nokian hyvän nosteen taustavaikuttajista.

– Olen mukana BC Nokian kaikissa kotipeleissä ja vieraspelit seuraan TV:n tai mobiililaitteen kautta. Läheiseni tietävät kyllä, koska on peliaika ja syvennyn otteluun.

Elo kuvailee keskustelevansa usein ottelutapahtuman jälkeen valmentajien ja pelaajien kanssa. Samalla joukkue tulee tutuksi ja yhteispeli on sujuvaa. Elo sanookin, ettei urheilulääkäri ole vain vammojen hoitaja, vaan yhtä tärkeää on tuntea joukkueen dynamiikka ja toimintatavat.

– Olen yhteydessä joukkueen fysioterapeutin kanssa useamman kerran viikossa. Tarvittaessa myös pelaajat saavat minuun nopeasti suoran yhteyden.

Elo kertoo käyvänsä fysioterapeutin kanssa keskustelua esimerkiksi vammojen hoitoon liittyvistä asioista. Toisinaan lääkäriltä pyydetään näkemys, koska pelaajan on mahdollista palata takaisin kentälle.

– Tällaisissa kysymyksissä konsultoin jonkin verran myös lentopalloseuroja ja seuraan siksi koripallon lisäksi myös lentopalloa aktiivisesti.

Katse nuorten valmennukseen

Hyppy- ja suunnanmuutoslajeissa ovat kovilla etenkin nilkat, polvet ja sormet. Toisinaan sattuu vääntövammoja, tyypillisiä ovat myös polven etuosan jännevaivat.

Jussi Elo korostaa, että ammattiurheilun lisäksi jo junioriurheilussa olisi tärkeä kiinnittää huomiota laadukkaaseen fysiikkavalmennukseen. Hän sanoo havahtuneensa asiaan uransa alussa, kun kohtasi paljon junioriurheilijoita, joiden polvivammojen taustalla oli toiminnallisia ongelmia.

– Jos joukkueessa esiintyy poikkeuksellisen paljon tietyntyyppisiä vammoja, pitäisi valmentajien pysähtyä ja miettiä, mikä on pielessä. Tutkimustietoa esimerkiksi eri lajien tyyppivammoista on paljon, mutta tieto pitäisi jalkauttaa nykyistä paremmin.

Elo sanoo, että esimerkiksi 10−12-vuotiaita valmentavien olisi tärkeä tiedostaa, mikä merkitys on oikeanlaisella fysiikkavalmennuksella. Kun esimerkiksi 15 minuuttia fysiikkavalmennusta ja kunnollinen loppuverryttely nivellettäisiin osaksi jokaista harjoitusta, moni vamma jäisi syntymättä.

– Suomi on pieni maa. Meillä ei ole varaa menettää lahjakkaita urheilijoita vammojen takia, vaan on tärkeää, että pidämme urheilijat kunnossa. UKK-instituutin Terve urheilija -ohjelma tekee tässä osaltaan hyvää ja tärkeää työtä.

Mukana joukkueen arjessa

Jussi Elo kuuluu niihin urheilijoihin, joiden ura on katkennut lukioiässä vammoihin. Elo pelasi jääkiekkoa yläkouluikään saakka, tennis jatkui muutaman vuoden pidempään.

– Loukkasin tenniksessä eturistisiteeni ja kierukkani. En tiedä, vaikutti tämä alitajuisesti uravalintaani, sillä juuri näitä vaivoja leikkaan nykyään.

Urheilua Elo ei ole jättänyt ja sanoo sen olevan tärkeä palautumiskeino itselleen. Liikkuminen pitää huolen hyvästä fyysisestä kunnosta, joka antaa virtaa myös työhön. Miehen harrastuksiin kuuluu muun muassa tennis ja kesäisin leijasurffaus.

– Joukkuelääkärillä on oltava yleinen kiinnostus urheiluun, muuten on mahdotonta auttaa urheilijoita ja organisaatioita menestymään.

Elo haluaa olla lääkäri, jota joukkueen urheilijoiden ja muiden toimijoiden on helppo vetää hihasta.

– Kun joukkueen arjessa on läsnä mahdollisimman paljon, urheilijan on helppo vetää hihasta. Samalla moni asia tulee hoidetuksi ennen kuin se ehtii äityä vaivaksi tai ongelmaksi.

Teksti: Tiina Laaninen

Lääkäri kentän laidalla -blogin aiemmat julkaisut

Tutustu myös