Laihia turvasi ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumispalvelut kunnassa palvelusetelimallilla

6.9.2019

Vuoden ajan Laihian kunnan ja Pihlajalinnan yhteisyritys on ollut vastuussa asumispalveluiden tuottamisesta ikäihmisille ja kehitysvammaisille. Sujuva siirtymä uuteen palvelusetelimalliin sekä remontoidut, nykyaikaiset tilat ovat miellyttäneet niin asukkaita kuin työntekijöitäkin.

Syyskuussa 2018 perustettu Laihian Hyvinvointi on Pihlajalinnan ja Laihian kunnan yhteisyritys, joka tuottaa ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumispalvelut Laihialla. Yhteistyö toteutetaan palvelusetelimallin avulla.

“Kun asiakas hakee palveluasumisen piiriin, hänen on lähetettävä kunnan perusturvaan hakemus, josta sosiaalityöntekijä tekee hallinnolliset päätökset ja katsoo, täyttyvätkö kriteerit. Sitten hän saa palvelusetelin, jolla valitsee yrittäjän niiden toimijoiden joukosta, jotka Laihian kunta on valinnut palveluseteliyrittäjiksi”, Laihian Hyvinvoinnin palvelupäällikkö Sari Koivula selventää asumispalvelujen nykyprosessia.

Laihialla ei ole muita yrityksiä, jotka tarjoavat ikäihmisten ja vammaisten asumispalveluja. Muita Laihian kunnan hyväksymiä yrityksiä on kuitenkin lähikunnissa, kuten Ilmajoella, Vaasassa ja Seinäjoella.

Tavoitteena uudenaikaiset asuintilat ja turvatut palvelut laihialaisille

Laihian kunnassa herättiin joitakin vuosia sitten muutostarpeeseen, kun toiveena oli varmistaa asumispalvelujen pysyminen kunnassa. Entisillä resursseilla se ei olisi ollut mahdollista. “Meillä oli huoli siitä, että asumispalvelut häviävät meiltä kunnasta lähipalveluina”, kertoo Laihian kunnanjohtaja Juha Rikala.

Rikalan mukaan murhetta aiheutti myös asumisyksiköiden kiinteistöt, sillä esimerkiksi kehitysvammaisten Isootupa-asumisyksikkö kaipasi kipeästi remonttia. Valtaosa kiinteistöistä olikin rakennettu 1970- tai 1980-luvulla. “Ne olisivat vaatineet valtavasti laittamista, eikä kunnalla olisi tässä tilanteessa ollut taloudellisia resursseja kunnostaa niitä.”

Yhteisyrityksen tavoitteena olikin saada asumispalveluihin uudistetut tilat ja varmistaa, että palvelut säilyvät jatkossakin Laihialla.

Aktiivinen tiedotus ja kouluttaminen auttoivat muutoksen keskellä

Yhteisyrityksen tavoitteena on ollut alusta pitäen se, että muutos ei näkyisi olemassa oleville asiakkaille lainkaan – tai korkeintaan hyvällä. Saatu palaute onkin ollut Sari Koivulan mukaan positiivista ja kunnan päättäjät ovat kertoneet, että kuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä yhteisyrityksen toimintaan.

Koska muutos kuitenkin vaikutti asiakkaiden elämään, avoin vuorovaikutus heidän kanssaan on ollut toiminnan ytimessä. “Tiedottamista on ollut jo ennen kuin selvisi, mikä toimija Laihialle tulee. Kunnanjohtaja järjesti meille useamman tiedotustilaisuuden, minkä lisäksi Pihlajalinnan edustajat tulivat pitämään tiedotustilaisuuksia meille ja omaisille”, kiittelee Koivula.

Sari Koivulan mukaan myös henkilökuntaa on koulutettu Pihlajalinnan arvoihin ja toimintaperiaatteisiin ja varmistettu, että kaikilla on perusymmärrys palveluseteliprosessista. Työntekijät ovatkin lähteneet hienosti muutokseen mukaan.

Isootuvan asukkaat nauttivat nyt uusista tiloista

Yhteisyrityksen ensimmäinen vuosi kului tiiviisti rakennusprojektien parissa. Nyt työn hedelmistä saadaan nauttia, kun kehitysvammaisten asumisyksikkö Isootuvan peruskorjaus saatiin maaliin alkukesästä. Lokakuussa valmistuu myös upouusi, 60-asuinpaikan hoivakoti Marjapihlaja, jonka tilat ovat vastaavasti nykytarpeisiin soveltuvat.

Isootuvan asukkaat elivät pitkään remontin keskellä, mutta juhannuksen tienoilla he pääsivät viimein muuttamaan uusiin huoneisiinsa. Uusin asukas, Markku, muutti Isootupaan viime syksynä ja on viihtynyt loistavasti uudessa kodissaan. “Täällä on ollut hyvä asua. En keksi paikasta mitään moittimista”, Markku kertoo.

Palveluvastaava Eila Talvitien mukaan muuttojen jälkeen on ollut ilo huomata, miten hyvin asukkaat ovat kotiutuneet. Eräs asukkaista tulikin hiljattain sanomaan hänelle, että “tämä on minun kotini niin kauan kuin elän”.

“Olen onnellinen asukkaiden puolesta, kun näkee, miten hyvä olo heille tulee omasta huoneesta. Uudet huoneet ovat tilavampia ja niissä on myös oma vessa ja suihku. Tämä on ollut heille juhlaa, kun huoneita on sisustettu ja laitettu”, Talvitie iloitsee.