10 kysymystä ja vastausta koronatestauksesta

Mitä on hyvä tietää, kun menee koronatestaukseen? Koska testi kannattaa ottaa ja miten siihen pääsee?

1. Miten koronatestiin pääsee?

Koronavirustestiin pääsee lääkärin tai työterveydessä myös hoitajan lähetteellä. Antigeenitestiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Mikäli olet oireeton, et tarvitse lähetettä koronavirustestiin.

__Lievissä flunssaoireissa koronatestiin ei enää tarvitse hakeutua. Ajantasaiset terveydenhuollossa otettavien testien testauskriteerit löytyvät THL:n verkkosivuilta.

Teemme testejä myös tilanteissa, joissa henkilö tarvitsee negatiivisen testituloksen esimerkiksi ulkomaille suuntautuvaa loma- tai työmatkaa varten.

2. Miten koronavirustestiin saa lähetteen?

Pihlajalinnan verkkosivuilla on mahdollista tehdä koronatestin oirearvio ja varata sen perusteella aika koronavirustestiin suoraan verkkoajanvarauksesta. Saat lähetteen asianmukaisesti oirearvion perusteella. Saat lähetteen myös ottamalla yhteyttä lääkäriin esimerkiksi Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta tai varaamalla ajan lääkärin vastaanotolle. Työterveysasiakas voi ottaa yhteyttä myös Pihlajalinnan hoitajapuhelinpalveluun. Lähetteen koronatestiin saa tavallisesti seuraavaksi päiväksi. Saat tekstiviestillä ohjeet näytteenottoon hakeutumisesta. Jos koronatesti tehdään yksityisesti lääkärin lähetteellä, Kela korvaa siitä osan.

3. Missä koronavirustestejä otetaan?

Löydät Pihlajalinnan PCR-koronavirustestejä tekevät testauspaikat täältä.
Löydät Pihlajalinnan antigeenikoronavirustestejä tekevät testauspaikat täältä.

4. Mitä testejä Pihlajalinnassa on käytössä?

Pihlajalinnassa tehdään kahdenlaisia koronavirustestejä: yleisimmin käytettyjä PCR-testejä sekä antigeenitestejä eli ns. pikatestejä. PCR-testissä (Polymerase Chain Reaction) tutkitaan, löytyykö koronaviruksen perimää nenänielun limakalvolta. PCR-testi soveltuu sekä oireisten että oireettomien tutkimiseen. Kun näyte otetaan oikein. PCR-testi on yleensä herkkä ja luotettava. Näyttää myös siltä, että siinä, miten paljon ihmiset erittävät virusta, on eroja, ja tämä vaikuttanee testituloksiin. Joskus oireiden jatkuessa PCR-testi onkin syytä uusia.

Antigeenitesti soveltuu käytettäväksi silloin, kun henkilöllä on oireita, ja parhaiten silloin, kun oireiden alkamisesta on kulunut 2–5 päivää. Antigeenitesti ei ole yhtä herkkä tunnistamaan koronavirusinfektiota kuin PCR-testi, mutta tietyissä tilanteissa valttina on sen nopeus.

5. Varmistetaanko antigeenitestin tulos joissain tapauksissa PCR-restillä?

Kyllä. Kaikki positiiviset antigeenitestitulokset varmistetaan Pihlajalinnassa PCR-testillä. Mikäli asiakkaan lähete on kirjoitettu vain antigeenitestiin, ja tulos tulee positiivisena, varmistustestinä tehtävää PCR-testiä ei veloiteta asiakkaalta.

On myös mahdollista, että antigeenitestin tulos on negatiivinen, mutta esimerkiksi oireiden jatkumisen vuoksi joudutaan tekemään myös PCR-testi. Lääkäri arvioi tarpeen oireiden jatkuessa. Näissä tapauksissa tehtävän PCR-testin asiakas maksaa itse.

6. Miten koronatestit otetaan?

Asiakas ajaa drive in -testauspisteelle omalla autollaan sovittuun aikaan. Ensimmäisenä hän näyttää kuvallisen henkilökortin ikkunalasin läpi. Tämän jälkeen hän saa luvan avata auton etuikkunan. Suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja ottaa testin sieraimen kautta asiakkaan nenänielusta. Testin ottaminen kestää muutaman sekunnin ajan. Mikäli asiakkaalla ei ole autoa, testiin voi tulla myös kävellen, mutta julkisia kulkuneuvoja on vältettävä. Joillakin lääkäriasemilla näytteitä otetaan myös osana infektiovastaanottoa.

Testin ottaminen voi tuntua epämiellyttävältä, mutta ei tee kipeää. Näytteenotossa käytettävä puikko muistuttaa pumpulipuikkoa, mutta on hyvin ohut ja taipuisa. Testi otetaan joko yhdestä tai kahdesta sieraimesta.

7. Kuinka nopeasti tuloksen saa ja miten siitä saa tiedon?

PCR-testin testituloksen saaminen kestää tavallisesti noin vuorokauden. Antigeenitestin eli ns. pikatestin tulos tulee muutamassa tunnissa.

Näet testitulokset Oma Pihlajalinna -palvelussa ja Pihlajalinna-terveyssovelluksessa. Negatiivisesta tuloksesta ilmoitus tulee myös tekstiviestillä. Mikäli testitulos on positiivinen, olemme puhelimitse yhteydessä ja lääkäri antaa sinulle myös jatkohoito-ohjeita. Ennen testituloksen saamista on tärkeä välttää varmuuden vuoksi sosiaalisia kontakteja, jotta ei tartuta toisia, mikäli testi olisi positiivinen.

8. Tarvitaanko testiä, jos oireet ovat lieviä?

__Lievissä flunssaoireissa koronatestiin ei enää tarvitse hakeutua. Testauskriteereistä voit lukea tarkemmin THL:n verkkosivuilta.

9. Mitä tapahtuu, jos testi on positiivinen?

On syytä jäädä ns. omaehtoiseen karanteeniin välittömästi positiivisen tuloksen saamisen jälkeen. Saat negatiivisesta ja positiivisesta tuloksesta automaattivastauksen tekstiviestillä. Koronatestitulos näkyy Omakannassa, josta pystyt tulostamaan myös todistuksen negatiivisesta koronatestistä (ei matkustusasiakirja). Pihlajalinna ilmoittaa positiivisesta tuloksesta myös THL:ään, joka seuraa koronatilanteen kehittymistä.

THL:n sivuilla on ohjeet koronavirukseen sairastuneelle. Suosituksena on välttää vapaaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan.

Useimmissa tapauksissa korona paranee kotona oireenmukaisella hoidolla, tarvittaessa on tärkeä ottaa yhteyttä päivystykseen ja hakeutua sairaalahoitoon.

10. Onko käytössä muita testejä?

Pihlajalinnassa on käytössä myös koronaviruksen vasta-ainetesti. Niitä ei suositella yksittäisen henkilön testaukseen, vaan lähinnä epidemiatilanteen selvittämiseen valitussa joukossa.