Lonkan tähystysleikkaus

Lonkkavaivojen hoitona on viime kädessä leikkaushoito. Vaivasta riippuen leikkaus tehdään joko avoleikkauksena tai tähystysleikkauksena. Tähystysleikkaukseen päädytään useimmiten silloin, kun potilas kärsii ahdaslonkka-oireyhtymän aiheuttamasta lonkkakivusta, jota ei saada kuriin muun hoidon avulla.

Mitä lonkan tähystysleikkauksessa tapahtuu?

Koska lonkkanivel on tiivis pallo-kuppi-nivel, tarvitaan niveleen pääsemiseksi alaraajaan veto, jolla kupin ja pallon väliin saadaan tila työskentelyä varten. Polvesta ja olkapäästä poiketen lonkkanivel sijaitsee syvällä voimakkaiden lihasten ja nivelsiteiden sisällä. Lisäksi alaraajaan menevät verisuonet ja hermot kulkevat lonkkanivelen läheisyydessä. Tämän takia lonkka voidaan tähystää vain tiettyjen sisäänkäyntien kautta.

Tähystyksestä potilas saa muistoksi kahdesta neljään noin 1 – 2 cm mittaista haavaa lonkan ympärille. Vaikka iholle ei tehdä kuin muutama pieni haava, tehdään nivelessä avoleikkausta vastaava toimenpide. Tähystyksessä ylimääräinen luu poistetaan ja revennyt rustoinen rengas kiinnitetään. Mahdollista rustovauriota pyritään samalla korjaamaan.

Pelkän ns. puhdistusleikkauksen hyötyjen oletetaan olevan vähäisiä ja lyhytaikaisia. Leikkaustekniikoita vertaileva tutkimus on kuitenkin vasta menossa ja lyhyen aikavälin tuloksia odotetaan noin viiden vuoden kuluttua (tilanne 12/2017).

Tähystysleikkauksesta toipuminen

Toipumisaika lonkan tähystysleikkauksesta on pidempi kuin yleisimmistä niveltähystyksistä. Työkyvyttömyysaika on yleensä noin 4 – 6 viikkoa, jonka jälkeen pääsääntöisesti pääsee palaamaan takaisin työelämään. Kontaktilajien osalta harrastuskielto on 3 kuukautta reisiluun kaulan murtumariskin minimoimiseksi.

Aktiivinen kuntouttaminen alkaa lähes välittömästi leikkauksen jälkeen omatoimisilla harjoitteilla kuormaa ja vaativuutta vähitellen nostaen. Ammattiurheilijat palloilulajeissa palavat peleihin yleensä noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. Täydelliseen toipumiseen vierähtää kuitenkin vuoden verran aikaa.

Lonkkamaljan asennon korjaus

Vajaakatteisen lonkkamaljan (dysplasia) leikkaushoito on lonkkamaljan asennonkorjausleikkaus (periacetabulaarinen osteotomia). Leikkaus suoritetaan aina avoleikkauksena, jossa lonkkamalja irrotetaan lantioluusta, käännetään edullisempaan asentoon ja kiinnitetään tyypillisesti kahdella ruuvilla.

Leikkauksen jälkeen toipilas tarvitsee liikkuakseen kaksi kyynärsauvaa ensimmäisten kuukausien ajan. Jalalle voi kivun salliessa laittaa puolet painosta, eli seisoessa painon pitää jakautua molemmille jaloille. Leikatulla jalalla ei saa ponnistaa. Sairasloma-aika on yleensä noin 3 kuukautta. Lopullinen tulos on todettavissa aikaisintaan vuoden kuluttua leikkauksesta.

Suurimmalle osalle potilaista ei tarvita lisäleikkauksia, mutta noin 40 prosentilla rustoisen reunuksen repeämä aiheuttaa kipua vielä leikkauksen jälkeen. Tällöin tehdään vielä lonkkanivelen tähystysleikkaus, jossa vaurio korjataan. Lonkkamaljan asennon korjaaminen on iso toimenpide, johon liittyy myös riskejä.

Lonkkavaivojen hoito fysioterapian avulla

Yleensä lonkkavaivoja hoidetaan myös fysioterapialla jo ennen leikkaushoitoa, vaikka leikkaus olisikin todettu jo tarpeelliseksi. Hoidossa keskeistä ovat lonkan ja lantion lihastasapainon, sekä kävely- ja juoksurytmin palauttaminen alaraajan fysioterapeutin ohjauksessa.

Varaa aika verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010

Lue lisää