Oskillometria

Alle kouluikäisten keuhkojen toimintaa tutkitaan oskillometrian avulla. Tutkimustilannetta on hyvä harjoitella lapsen kanssa kotona etukäteen.

Oskillometriatutkimukseen tarvitaan lähete lääkäriltä, kuten allergologilta, joka myös analysoi tutkimustulokset ja suunnittelee hoidon. Oskillometriatutkimus suoritetaan hoitajan vastaanotolla.

Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan oskillometriatutkimuksiin asiakaspalvelustamme.

Kenelle oskillometriatutkimus soveltuu?

Oskillometriatutkimus soveltuu 3–7-vuotiaille lapsille. Tutkimuksen aikana nenä on suljettu nenäklipsillä ja hengittäminen tapahtuu suukappaleen kautta, mikä voi olla hankalaa pienemmille lapsille.

Oskillometriaa saatetaan myös käyttää ikääntyvien keuhkojen tutkimiseen, jos voimat eivät riitä voimakkaampiin puhalluksiin, joita spirometria vaatii.

Miten valmistautua tutkimukseen?

Tutkimuksen ajanvarauksen yhteydessä käydään läpi ennakkoon, mitä tutkimuksessa tulee tapahtumaan ja kuinka siihen kannattaa valmistautua. Oskillometrian yhteydessä tehdään usein myös ulkojuoksurasituskoe. Jotta tutkimustulokset olisivat luotettavia, tulee lapsen olla:

  • infektiovapaa viimeisen kahden viikon ajalta
  • syömättä raskasta ateriaa 4 tuntia ennen tutkimusta
  • ilman voimakasta fyysistä rasitusta 4 tuntia ennen koetta
  • juomatta piristäviä juomia, kuten kaakaota tai kolajuomia, 4 tuntia ennen tutkimusta.

Myös flunssa, kuume tai antibioottikuuri hengitystietulehdukseen ovat esteitä tutkimukselle.

Jos oskillometriatutkimuksen yhteydessä tehdään ulkona tapahtuva rasitustutkimus, on tärkeää varustautua sään vaatimilla vaatteilla ja kengillä. Pakkasrajana juoksuosuudelle on -20 °C.

Mitä tutkimuksen aikana tapahtuu?

Tutkimuksen aikana lasten keuhkojen toimintaa mitataan oskillometrialaiteella lepohengitykesn aikana. Laite mittaa ilmavärähdysten kulkua hengitysteissä ja niiden heijastumista takaisin. Tutkimus on lapselle kivuton, mutta tutkimustilanne saattaa jännittää perheen pienimpiä.

Tutkimuksen aikana lapsi istuu tuolilla ja pitää suussaan suukappaletta, johon hän hengittelee rauhallisesti 10–30 sekuntia kerrallaan. Lapsen tulee hengitysmittausten ajan malttaa istua paikoillaan ja onnistua pitämään suukappaletta tiukasti huuliensa välissä. Suun kautta tapahtuvan hengityksen varmistamiseksi nenähengitys estetään nenäklipsillä. Hoitaja voi antaa klipsin kotiin ennen tutkimusta, jotta sen käyttöön voidaan totutella. Suukappaleen kautta hengittämistä kannattaa myös harjoitella kotona lapsen kanssa, esimerkiksi pillin avulla.

Perusmittausten jälkeen tehdään juoksurasituskoe. Kokeen aikana lapsi juoksee ulkona vähintään 6 minuutin ajan. Kun riittävä rasitus on saatu aikaiseksi, lapselta mitataan oskillometria-arvot 4 ja 10 minuutin kuluttua rasituksesta. Tämän jälkeen lapselle annetaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä, minkä jälkeen oskillometria-arvot mitataan vielä kerran.

Miten oskillometriatutkimukseen pääsee?

Oskillometriatutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete. Allergologian erikoislääkäri tai lastenlääkäri voivat todeta vastaanotollaan tutkimuksen tarpeellisuuden.

Ajanvaraus

Oskillometriatutkimukset vaativat lääkärin, kuten allergologin, lähetteen. Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan oskillometriatutkimukseen asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Muut keuhkojen tutkimus- ja asiantuntijapalvelumme