Spirometria

Spirometriatutkimus auttaa arvioimaan lapsen tai aikuisen keuhkojen toimintaa. Tutkimusta käytetään muun muassa astman ja keuhkoahtaumataudin diagnosoinnissa.

Spirometriatutkimukseen tarvitaan lähete lääkäriltä, esimerkiksi allergologilta. Itse tutkimukset suoritetaan joko hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa. Tutkimustulokset analysoi aina lääkäri, joka suunnittelee hoidon tai päättää mahdollisista jatkotutkimuksista.

Varaa aika lapsen astman asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Aikuisten astman sekä muiden keuhkosairauksien asiantuntijoille voit varata ajan tästä.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan keuhkofunktiotutkimuksiin asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.

Kenelle spirometriatutkimus soveltuu?

Spirometriatutkimuksia tehdään kouluikäisistä lapsista ylöspäin. Tutkimus vaatii oikeanlaisen hengitystekniikan hallinnan, joka voi olla haastavaa nuoremmille lapsille. Yläikärajaa tutkimukselle ei ole ja sitä käytetään myös aikuisten keuhkojen toiminnan arviointiin.

Miten tutkimukseen tulee valmistautua?

Tutkimuksen ajanvarauksen yhteydessä käydään läpi ennakkoon, mitä tutkimuksessa tulee tapahtumaan. Jotta tutkimustulokset olisivat luotettavia, tulee asiakkaan olla:

  • infektiovapaa viimeisen kahden viikon ajalta
  • ilman raskasta fyysistä rasitusta 2 tuntia ennen tutkimusta
  • tupakoimatta 2 tuntia ennen tutkimusta
  • juomatta kofeiinipitoisia juomia 4 tuntia ennen tutkimusta
  • syömättä raskasta ateriaa 4 tuntia ennen tutkimusta
  • ilman alkoholijuomia vuorokausi ennen koetta.

Lääkäri voi antaa myös tarkempia ohjeita lääkityksen osalta ennen tutkimusta.

Jos spirometriatutkimuksen yhteydessä tehdään myös ulkona tapahtuva juoksurasituskoe, on tärkeää varustautua sään vaatimilla vaatetuksella sekä kengillä. Pakkasrajana juoksuosuudelle on -20 °C. Poikkeustapauksia voidaan tehdä lasten kanssa, jotka ovat tottuneet kylmempiin olosuhteisiin.

Mitä tutkimuksen aikana tapahtuu?

Spirometrian avulla tutkitaan keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa. Lasten kohdalla spirometriatutkimukseen liitetään usein juoksurasituskoe sekä bronkodilataatiokoe. Tällöin tutkimus aloitetaan lepohengityksen mittauksella, jolloin lapsi tai nuori hengittää suukappaleen kautta spirometrialaitteeseen hoitajan ohjeistuksen mukaisesti. Mittauksia tehdään useita, minkä jälkeen siirrytään juoksurasituskokeeseen. Rasituskokeen aikana lapsi tai nuori juoksee 6-12 minuutin ajan, riippuen siitä kuinka hyvä peruskunto hänellä on. Paljon urheilevat nuoret vaativat pidemmän juoksuajan, jotta riittävä sydämensykkeen taso ja rasitus saadaan aikaiseksi. Juoksun jälkeen mitataan rasituksen vaikutus hengitykseen.

Rasituskokeen jälkeen tulee vuoroon bronkodilataatiokoe, jolla tutkitaan astmalääkkeen vaikutusta. Lapselle annetaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä, minkä jälkeen odotetaan noin 15 minuuttia, jotta lääke alkaa vaikuttaa. Tämän jälkeen puhallusmittaukset tehdään vielä uudelleen. Yhteensä tutkimukset kestävät noin 1,5 tuntia.

Aikuisten keuhkoja tutkittaessa tehdään usein vain perustutkimus ilman rasitusosiota. Spirometrian yhteydessä tarkastellaan usein myös keuhkoputkia avaavan lääkkeen vaikutusta. Keuhkofunktiotutkimukset vievät pääsääntöisesti aikaa enintään tunnin.

Miten spirometriatutkimukseen pääsee?

Spirometriatutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete. Allergologi sekä keuhkosairauksien erikoislääkäri voivat todeta vastaanotollaan tutkimuksen tarpeellisuuden. Lasten tapauksissa myös lastenlääkäri voi ohjata spirometriatutkimuksiin.

Ajanvaraus

Spirometriatutkimukset vaativat lääkärin, kuten allergologin, lähetteen. Tutkimukset toteutetaan joko hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa.

Varaa aika lapsen astman asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Aikuisten astman sekä muiden keuhkosairauksien asiantuntijoille voit varata ajan tästä.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan keuhkofunktiotutkimuksiin asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Muut keuhkojen tutkimus- ja asiantuntijapalvelumme