Kliininen fysiologia

Kliininen fysiologia tutkii ihmisen elintoimintoja ja niiden häiriötiloja erilaisten mittausten avulla. Keuhkojen, sydämen ja ruoansulatuskanavan toimintaa tarkastelevat mittaukset voivat olla lyhyitä tutkimuksia tai pitkäaikaisia rekisteröintejä, joissa rekisteröintilaite kulkee asiakkaan mukana seurantajakson ajan.

Kliinisen fysiologian tutkimuksia käytetään yleisesti sairauksien diagnoosin määrittelyssä ja niiden vaikeusasteen sekä ennusteen arvioinnissa. Tutkimukset ovat usein tarpeen myös hoidon tehon seurannassa sekä esimerkiksi leikkauskelpoisuutta ja työkykyä arvioitaessa.

Pihlajalinnan lääkärikeskuksissa tehdään erilaisia kliinisen fysiologian tutkimuksia. Kliinisen fysiologian tutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Tutkimuksiin varataan aika puhelimitse, jolloin asiakkaalle annetaan tutkimukseen liittyvät valmistautumisohjeet. Ajan voi varata asiakaspalvelustamme (p. 010 312 010) tai suoraan toimipisteestä. Kliinisen fysiologian tutkimukset vaihtelevat toimipisteittäin. Veloitamme asiakasta peruuttamattomasta tutkimuksesta. Peruutusohjeet löydät täältä.

Sydän- ja verenkiertoelimistö

Sydämeen ja verenkiertoelimistöön keskittyviä kliinisen fysiologian tutkimuksiamme ovat esimerkiksi EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti sekä verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti. EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti on perustutkimus sydämen rytmihäiriöiden selvittelyssä. Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti antaa luotettavan kuvan verenpainetasosta erityisesti tapauksissa, joissa mittaustapahtuma vaikuttaa saatuun tulokseen.

Hengityselimistö ja rasituskokeet

Hengityselimistön tutkimuksiin kuuluvat esimerkiksi virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilataatiokoe. Niiden avulla seurataan muun muassa astmapotilaiden hoitoa. Samoilla tutkimuksilla seulotaan myös työperäistä altistumista ja tutkitaan epäselvää hengenahdistusta.

Pihlajalinna tarjoaa myös erilaisia rasituskokeita. Esimerkiksi monipuolisella spiroergometrialla voidaan määrittää muun muassa minuuttiventilaatio, peruskestävyyskynnys ja maksimaalinen hapenottokyky. Tutkimus on hyödyllinen erityisesti työkykyarvioissa ja sydän- tai keuhkoperäisen hengenahdistuksen erotusdiagnostiikassa.

Pihlajalinna Dextrassa Helsingin Munkkivuoressa tarjoamme myös monipuolisia liikuntafysiologian palveluja. Urheilijan kuntotestauksesta voit lukea lisää täältä.

Ruoansulatuskanava

Ruoansulatuskanavaa tutkitaan esofaguksen ja kardian pH-mittauksella ja pitkäaikaisrekisteröinnillä. Tutkimuksessa sieraimen kautta ruokatorveen viedään ohut silikonikatetri. Tutkimusta käytetään yleisesti esimerkiksi tyypillisten ruokatorvioireiden kuten närästyksen tutkimuksessa, mutta myös esimerkiksi pitkäkestoisen yskän ja äänen käheytymisen selvittämisessä.

Unitutkimus

Unihäiriöiden diagnostiikka on kehittynyt nopeasti. Polygrafiatutkimus suoritetaan unen kotirekisteröintinä siten, että asiakas saa mukaansa akkukäyttöisen kannettavan laitteen. Tutkimuksella voidaan osoittaa luotettavasti obstruktiivisen uniapnean eli rakenteellisista syistä johtuvan uniapnean apnea-ajanjaksot ja asennon vaikutukset löydöksiin. Unitutkimuksen kokonaisuuteen kuuluu myös uniapnean hoidon aloitus.