Kliininen fysiologia

Kliininen fysiologia tutkii ihmisen elintoimintoja ja niiden häiriötiloja erilaisten mittausten avulla. Mittaukset voivat olla lyhyitä tutkimuksia tai pitkäaikaisia rekisteröintejä, joissa rekisteröintilaite kulkee asiakkaan mukana seurantajakson ajan.

Kliinisen fysiologian tutkimuksia käytetään yleisesti sairauksien, kuten astman tai sepelvaltimotaudin, diagnoosin määrittelyssä ja niiden vaikeusasteen sekä ennusteen arvioinnissa. Tutkimukset ovat usein tarpeen myös hoidon tehon seurannassa sekä esimerkiksi leikkauskelpoisuutta ja työkykyä arvioitaessa.

Miten pääsen kliinisen fysiologian tutkimuksiin?

Kliinisen fysiologian tutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Voit varata ajan lääkärille suoraan verkkoajanvarauksestamme.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan kliinisen fysiologian tutkimuksiin asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010 tai suoraan toimipisteestä. Ajanvarauksen yhteydessä saat tutkimukseen liittyvät valmistautumisohjeet.

Kliinisen fysiologian tutkimukset Pihlajalinnassa

Pihlajalinnan lääkärikeskuksissa tehdään seuraavia kliinisen fysiologian tutkimuksia. Huomaathan, että kliinisen fysiologian tutkimukset vaihtelevat toimipisteittäin. Tarkemmat tiedot toimipisteistä löydät eri tutkimuspalveluiden sivuilta.

Keuhkofunktiotutkimukset

Keuhkofunktiotutkimukset auttavat arvioimaan keuhkojen ilmavirtausta ja kapasiteettia. Tutkimuksia käytetään astman, kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden (COPD) ja muiden hengityselinsairauksien diagnosointiin ja seurantaan.

Pihlajalinnassa tehdään perustutkimuksen (spirometria) lisäksi erilaisia astmarasituskokeita (juoksukokeet, spiroergometria) ja altistustutkimuksia (metakoliini, EVH).

Lue lisää hengityselimistön tutkimuksista: Keuhkofunktiotutkimukset

Rasituskokeet

Pihlajalinnassa tehdään erilaisia rasituskokeita. Perinteisen kliinisen rasituskokeen (sydämen rasituskoe) lisäksi muun muassa spiroergometrialla voidaan määrittää minuuttiventilaatio, peruskestävyyskynnys ja maksimaalinen hapenottokyky. Tutkimus on hyödyllinen erityisesti arvioitaessa työkykyä ja sydän- tai keuhkoperäistä hengenahdistusta.

Pihlajalinna Pikku-Huopalahdessa tarjoamme myös monipuolisia liikuntafysiologian palveluja. Urheilijan kuntotestauksesta voit lukea lisää täältä

Pitkäaikaisrekisteröinnit

Pitkäaikaisrekisteröinnillä pystytään selvittämään tarkemmin sydämen toimintaa, rytmihäiriön tyyppiä ja ominaisuuksia sekä verenpaineen käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa. Tavallisimmat pitkäaikaisrekisteröinnit ovat:

Lue lisää sydämen tutkimuksista: Sydäntutkimukset

Unitutkimus

Unihäiriöiden diagnostiikka on kehittynyt nopeasti. Polygrafiatutkimus suoritetaan unen kotirekisteröintinä siten, että asiakas saa mukaansa akkukäyttöisen kannettavan laitteen. Tutkimuksella voidaan osoittaa luotettavasti obstruktiivisen uniapnean eli rakenteellisista syistä johtuvan uniapnean apnea-ajanjaksot ja asennon vaikutukset löydöksiin. Unitutkimuksen kokonaisuuteen kuuluu myös uniapnean hoidon aloitus.

Lue lisää Pihlajalinnan unipalveluista: Unen Pihlajalinna

Ajanvaraus

Kliinisen fysiologian tutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Voit varata ajan lääkärille suoraan verkkoajanvarauksestamme.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan kliinisen fysiologian tutkimuksiin asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010 tai suoraan toimipisteestä.

Muut Pihlajalinnan tutkimuspalvelut