Keuhkofunktiotutkimukset

Keuhkojen toimintaa on syytä tutkia, jos lapsella epäillään astmaa. Aikuisten tapauksessa astman lisäksi myös elintapojen tai työperäisten hengitysongelmien diagnosoinnissa käytetään keuhkofunktiotutkimusta.

Keuhkofunktiotutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Tutkimustulokset analysoi lääkäri, joka suunnittelee hoidon tai päättää mahdollisista jatkotutkimuksista.

Varaa aika lapsen astman asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Aikuisten astman sekä muiden keuhkosairauksien asiantuntijoille voit varata ajan tästä.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan keuhkofunktiotutkimuksiin asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.

Milloin keuhkofunktiotutkimuksiin?

Jos lapsella on havaittavissa pitkittynyttä tai epämääräistä yskää tai hengitystieinfektio ei ota parantuakseen, on keuhkot syytä tutkia. Usein myös rasituksen siedossa on havaittavissa heikentymistä, eikä lapsi tai nuori jaksa liikkua ikätovereidensa tasoisesti. Epämääräinen limaisuus voi olla myös syy, jonka vuoksi keuhkofunktiotutkimukset voivat olla tarpeen.

Aikuisten kohdalla hengitysvaikeuksien tai pitkittyneen yskän lisäksi tupakointihistoria, työperäinen altistuminen hengitysteitä ärsyttäville tai vahingoittaville aineille voivat olla myös syitä, miksi lääkäri ohjaa potilaan tutkimuksiin.

Keuhkofunktiotutkimusten palvelut Pihlajalinnassa

Yleisimmät keuhkofunktiotutkimukset ovat oskillometria ja spirometria. Lapsen tai nuoren ikä määrittää sen, millainen tutkimus on hänelle sopiva. Oskillometriatutkimus on pääsääntöisesti noin 3–7-vuotiaille soveltuva, kun taas spirometriatutkimuksia tehdään kouluikäisistä ylöspäin. Yläikärajaa spirometriatutkimuksille ei ole ja se soveltuu myös aikuisten keuhkojen tutkimukseen.

Lisäksi Pihlajalinnassa tehdään uloshengityksen typpioksidimittauksia. Typpioksidimittaus voidaan tehdä lääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä ja toimenpiteenä se on nopea. Mittauksella saadaan lisätietoa hoitotasapainosta, eritoten astmalääkkeen käytöstä ja vaikutuksesta.

Helsingissä Dextra Munkkivuoren toimipisteessä on myös käytössä alle 3-vuotiaiden astmadiagnoosia varten kehitetty Ventica-laite. Laitteen saa kotiin lainaan ja se mittaa pikkulapsen hengitystyötä yön aikana.

Lue lisää Ventica-laitteesta: Ventica-laite tarjoaa täsmällisyyttä pikkulasten astman diagnostiikkaan

Kuinka keuhkofunktiotutkimuksiin pääsee?

Jos lapsella tai nuorella epäillään astmaa, aloitetaan vaivojen tutkiminen lääkärin, esimerkiksi allergologin vastaanotolla. Aikuisten tapauksessa myös keuhkosairauksien erikoislääkäri voi tutkia epäilyä keuhkosairauksista.

Vastaanottokäynnin perusteella lääkäri kirjoittaa lähetteen keuhkotutkimuksiin.

Ajanvaraus

Keuhkofunktiotutkimukset vaativat lääkärin, kuten allergologin, lähetteen. Tutkimukset toteutetaan hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa.

Varaa aika lapsen astman asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Aikuisten astman sekä muiden keuhkosairauksien asiantuntijoille voit varata ajan tästä.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan tutkimuksiin asiakaspalvelumme kautta numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Muut keuhkojen tutkimus- ja asiantuntijapalvelumme