Selän kivut

Selkäkivulle on monia syitä. Selkäkipu voi johtua selän käyttö- tai toimintahäiriöstä tai selän rakenteesta. Kipu voi olla lihasperäistä, tapaturman seurauksena alkanutta tai joskus kipu voi heijastua selkään muualta kehosta.

Äkillinen selkäkipu

Äkillisesti alkanut selkäkipu voi säikäyttää ja silloin kannattaakin hakeutua tutkimuksiin, jotta voidaan selvittää, mikä kivun aiheuttaa.

Kivut alaselän ja lantion alueella ovat yleisiä. Jos kipu on kovaa ja säteilee reittä tai säärtä pitkin jalkaterään, on kyse iskiaskivusta. Sen syy on selkäytimestä lähtevän hermon ärsytys tai puristus, joka johtuu tavallisimmin välilevypullistumasta. Alaselän ja lantion kovia kipuja aiheuttavat myös rappeumat.

Selkävaivoja hoitaa moniammatillinen tiimi

  • Fysiatrit hoitavat sekä äkillisesti alkaneita että pitkään kestäneitä tuki- ja liikuntaelinvaivoja
  • Selkäortopedit hoitavat äkillisesti alkanutta selkäkipua
  • Fysioterapeutit tekevät henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman ja harjoitusohjelman
  • Radiologi tutkii kuvantamistuloksia
  • Röntgenhoitajat hoitavat kuvantamistutkimustilanteet
  • Kipulääkäri ja -psykologi auttavat kivun kanssa selviämisessä

Varaa aika selkäkipuun erikoistuneelle asiantuntijalle

Mistä selkäkipu johtuu?

Yleisimmät selkävaivat ovat paikallinen pitkittynyt alaselkäkipu, jalkaan säteilevä selkäkipu eli iskias, rintarangan kipu ja niskakipu. Näitä vaivoja, jotka eivät vaadi leikkausta, hoitaa fysiatri.

Selkäkipu on usein lihasperäistä – kireyttä, kramppi, lihastasapainohäiriö tai heikko selän lihaskunto tai selän lihasten häiriintynyt käyttö. Kivun taustalla saattaa olla myös rakenteellinen ongelma.

Selkäkivun tutkiminen

Vastaanotolla lääkäri haastattelee ja tutkii potilaan. Potilaan oirekuvauksen perusteella kokenut lääkäri tunnistaa helposti, mistä vaivassa on kyse.
Diagnoosin varmistaminen tehdään erilaisin tutkimuksin. Röntgentutkimuksella selvitetään luuston muutokset ja magneettitutkimuksella nähdään lisäksi hermot, välilevyt, ligamentit, lihakset ja jänteet. Verikokeiden avulla voidaan tutkia esimerkiksi tulehdusarvoja, luustoentsyymi ja reuma.

Selkäkivun hoito

Pihlajalinnassa potilasta hoidetaan aina kokonaisvaltaisesti. Selkäkivun hoidossa huomioidaan mekaaniset kivun syyt ja samalla kiinnitetään huomiota myös muihin kivun aiheuttajiin. Stressi voi toisinaan ilmentyä kipuna.

Stressaantuneena tai huonosti nukkuneena ihminen voi kokea kivun voimakkaammin.
Selkäkipuun liittyy usein myös pelkoa ja huolta. Kivun aistimus voi helpottaa, kun kivun syy selviää ja saa tiedon siitä, mistä kipu johtuu ja mistä se ei johdu. Tästäkin syystä asiantuntevan lääkärin luona käynti auttaa myös mahdollisiin tarpeettomiin huoliin.

Suurin osa selkäkivuista paranee oikeanlaisella kuntoutuksella. Selkäkivun kanssa ei saa jäädä paikoilleen, vaan kevyt liike kivun sallimissa rajoissa tekee hyvää keholle ja mielelle. Fysioterapeutti antaa yksilölliset ohjeet kuntoutumiseen.

Lue lisää selän ja niskan fysioterapiasta

Lue lisää fysioterapiapalveluista