Kyynärpään kipu

Kyynärpääkipua saattaa aiheuttaa rasitus tai kaatuminen. Osa murtumista parantuu muutaman viikon levolla, toiset vaativat pahimmillaan osaavan leikkaushoidon lisäksi myös pitkäkestoisen kuntoutuksen.

Varaa aika kyynärpään kipuihin ja vammoihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso tarkemmat tiedot Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksistä.

Mistä kyynärpään kipu johtuu?

Viisi prosenttia suomalaisista aikuisista kärsii kyynärpään kivuista. Kipua aiheuttaa yleisimmin niveleen kohdistunut rasitus, mutta kipu voi johtua myös tulehduksesta, nivelrikosta, tenniskyynärpäästä, golfkyynärpäästä tai tapaturmasta.

Kyynärpään limapussin tulehduksen eli bursiitin oireita ovat kyynärpään takaosassa ja joskus kyynärvarressa punoitus, turvotus ja kipu. Tulehdukseen voi liittyä myös puristusvoiman heikkenemistä. Vaiva syntyy liiallisesta rasituksesta, ja se paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa, kun rasitusta vältetään. Oireita voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja kylmähoidolla.

Jos tulehdukseen liittyy kuumetta tai vaiva pitkittyy, varaa aika lääkärille.

Kyynärpään nivelrikko aiheuttaa muutoksia nivelrustossa, luussa ja nivelkapselissa. Vaiva kehittyy vähitellen, ja alkuvaiheessa siihen liittyy lähinnä rasituskipua. Myöhemmin kipu voi vaivata yölläkin ja kyynärpään nivelen jäykkyys alkaa rajoittaa toimintakykyä. Tulehduskipulääkkeet auttavat lievittämään särkyä, ja tarvittaessa nivelrikon hoitoon voidaan harkita tekonivelleikkausta.

Tenniskyynärpää tarkoittaa kyynärpään ulomman nivelnastan pitkäaikaista kipua. Golfkyynärpää taas on kyynärpään sisemmän nastan pitkäaikainen kiputila. Näiden vaivojen tarkkaa syytä ei tiedetä, ja ne paranevat yleensä itsestään vuoden kuluessa. Oireita voi lievittää tulehduskipugeelillä ja fysioterapeutin ohjaamalla kuntoutusharjoittelulla.

Milloin kyynärpään kipu vaatii lääkäriä?

Kyynärpään kipu kannattaa tutkia lääkärissä, jos vaiva pitkittyy tai alkaa häiritä jokapäiväistä elämää. Lääkäriin kannattaa hakeutua myös silloin, jos kipuun liittyy kuumetta. Jos kyynärpää on kipeytynyt tai sitä on vaikea liikuttaa kaatumisen tai törmäyksen vuoksi, kannattaa varata aika kyynärpään vammoihin ja sairauksiin erikoistuneelle ortopedille tai käsikirurgille.

Olkaluun ja kyynärluun välinen ulkosivuside ja sisäsivuside voivat repeytyä, jos kyynärvarsi pääsee väkivaltaisesti taittumaan sivuttaissuunnassa esimerkiksi kaaduttaessa. Oireen selvittely edellyttää yleensä lääkärin kliinisen tutkimuksen lisäksi kuvantamistutkimuksia kuten röntgen- tai magneettikuvauksia. Osa vaivoista paranee itsekseen, osa vaatii leikkaushoitoa.

Valtaosa kyynärpään alueen murtumista voidaan hoitaa ilman leikkausta joko lastan tai kantositeen avulla. Mahdollisimman aikainen liikuttaminen nopeuttaa kyynärpään liikelaajuuden palautumista. Kyynärpään murtumissa liikerajoitus voi rajoittaa käden käyttöä. Sijoiltaan menneet murtumat hoidetaan usein leikkauksella.

Lääkäri tekee juuri sinulle sopivan hoito- ja kuntoutussuunnitelman yhdessä kanssasi.

Ajanvaraus

Varaa aika kyynärpään kipuihin ja vammoihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Pihlajalinnan tapaturmapäivystykset palvelevat joka päivä.

Lue lisää kyynärpään vammoista