Ranteen ja kyynärvarren murtumat

Tavallisin murtuma kyynärvarressa on värttinäluun alaosan murtuma. Murtuman oireita ovat kova kipu ja turvotus. Ranteessa voi olla myös virheasento. Murtumaa epäiltäessä on aina syytä käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärillä. Kädestä otetaan tarvittaessa röntgenkuva.

Värttinäluun murtuma pyritään yleensä vetämään paikalleen ja kipsaamaan paikallispuudutuksessa. Mikäli saavutettu asento on hyvä, kipsiä pidetään noin viisi viikkoa ja tilannetta seurataan kontrolliröntgenkuvin. Tarvittaessa päädytään leikkaukseen, jonka tekee Pihlajalinnan käsikirurgi.

Leikkausvaihtoehtoja on useita, joista leikkaava lääkäri valitsee sopivan murtuman tyypin perusteella. Yleisimmin käytetään volaarisia lukkolevyjä. Leikkaus tehdään nukutuksessa tai yläraajapuudutuksessa. Leikkauksen lopuksi käteen asetetaan suojaksi lasta. Joskus murtuman kiinnitys levyllä on niin tukeva, että lastaa ei tarvita.

Jos värttinäluun murtuma on pirstaleinen, siihen liittyy usein kyynärluun poikkilisäkkeen murtuma tai ranteen alueen nivelsidevamma, jotka käsikirurgi tunnistaa röntgenkuvasta. Joskus on tarpeen tehdä myös ranteen tietokonetomografiakuvaus tai ranteen magneettikuvaus. Merkittävä nivelsidevamma voidaan korjata samassa leikkauksessa rannemurtuman kanssa. Joskus nivelsidevamman kiinnitys tehdään ranteen tähystyksessä tai tähystysavusteisesti.

Värttinäluun murtumat paranevat yleensä hyvin. Sormien riittävä liikuttelu ja lastahoidon jälkeinen kuntoutus ovat tärkeitä toipumisen kannalta. Sairausloman pituus vaihtelee 5–8 viikkoon riippuen työnkuvasta ja murtuman tyypistä.