Ranteen ja kyynärvarren murtumat

Rannemurtuman oireita ovat kova kipu ja turvotus. Murtuneessa ranteessa voi olla myös virheasento. Murtumaa epäiltäessä on aina syytä käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärillä mahdollisimman nopeasti.

Varaa aika käsikirurgille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso tarkemmat tiedot Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksestä.

Värttinäluun murtuma

Tavallisin murtuma ranteessa eli kyynärvarressa on värttinäluun alaosan murtuma. Värttinäluun murtuman oireita ovat kova kipu ja turvotus. Ranne voi olla myös selvästi virheasennossa.

Murtumaa epäiltäessä on syytä hakeutua vastaanotolle mahdollisimman pian. Nopea hoitoon pääsy on perustana vamman hyvälle paranemiselle.

Värttinäluun murtumaa tutkitaan röntgenkuvauksella. Joskus on tarpeen tehdä myös ranteen tietokonetomografiakuvaus tai ranteen magneettikuvaus. Kuvantamistutkimuksissa saadaan selville, onko murtuma niin sanotusti hyväasentoinen, vino tai pirstaleinen. Värttinäluun pirstaleiseen murtumaan voi liittyä kyynärluun murtuma tai ranteen alueen nivelsidevamma.

Värttinäluun murtuman hoito

Värttinäluun hyväasentoinen murtuma hoidetaan kipsauksella. Vinoon kääntynyt murtuma pyritään yleensä vetämään paikalleen ja kipsaamaan paikallispuudutuksessa. Kipsiä pidetään noin viisi viikkoa ja tilannetta seurataan kontrolliröntgenkuvin.

Tarvittaessa päädytään leikkaukseen, jonka tekee käsikirurgi. Käsikirurgi arvioi leikkaustarpeen vastaanotolla. Leikkausvaihtoehtoja on useita, joista leikkaava lääkäri valitsee sopivan murtuman tyypin perusteella. Yleisimmin käytetään lukkolevyjä.

Leikkaus tehdään nukutuksessa tai yläraajapuudutuksessa. Leikkauksen lopuksi käteen asetetaan suojaksi kipsilasta kahdeksi viikoksi. Joskus murtuman kiinnitys levyllä on niin tukeva, että lastaa ei tarvita.

Merkittävä nivelsidevamma voidaan korjata samassa leikkauksessa rannemurtuman kanssa. Joskus murtuman tai nivelsidevamman kiinnitys tehdään ranteen tähystyksessä tai tähystysavusteisesti.

Värttinäluun murtuman paraneminen

Värttinäluun murtumat paranevat yleensä hyvin. Sairausloman pituus on noin 5–8 viikkoa murtuman tyypistä ja työnkuvasta. Sormien riittävä liikuttelu ja lastahoidon jälkeinen fysioterapeutin ohjaama kuntoutus ovat tärkeitä toipumisen kannalta. Jos murtuma on jostain syystä päässyt luutumaan virheasentoon, se voidaan korjata myöhäisvaiheessa.

Ajanvaraus

Varaa aika käsikirurgille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Teemme yhteistyötä myös vakuutusyhtiöiden kanssa eli hoidamme korvausasiat puolestasi helposti ja kätevästi.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien muut asiantuntijapalvelut

Pihlajalinnassa käsikirurgit tekevät tiiviisti yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Moniammatilliset tiimit tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuyksiköissä hoitavat sinut kokonaisvaltaisesti kuntoon.

Lue myös