Mikäli olet loukannut peukalon tai muita sormia, kämmenen tai kämmenselän tai ranteesi, varaa aika pikaisesti käsikirurgillemme. Mahdollisimman nopea hoitoon pääsy on perustana vamman hyvälle paranemiselle.
Käsikirurgimme ovat erikoistuneet käden ja ranteen vammoihin ja sairauksiin. Huolellisella tutkimuksella tarvittaessa röntgen-, magneetti- tai kartiokeilakuvausta apuna käyttäen käsikirurgimme suunnittelee kanssasi juuri sinulle sopivan hoidon - vaati kätesi leikkausta, tukea tai kuntoutusta.
Tavallisimmin käden tai ranteen alueen vamma syntyy kaatumisen seurauksena. Pallopelien harrastajilla pallosta tai mailasta tulevista iskuista aiheutuu usein sormivammoja. Kiipeilijöillä on paljon sormiongelmia, koska kiipeillessä sormien niveliin ja jänteisiin kohdistuu suuria kuormituksia, jotka voivat aiheuttaa vammoja. Muiden lajien urheilijoilla käsi- ja rannevammoja syntyy putoamisista ja vääntymisistä.
Rasitusperäiset kiputilat syntyvät liiallisen tai äkillisesti lisääntyneen kuormituksen, toistuvan liikkeen tai huonon ergonomian seurauksena. Hermopinteet, joista tavallisin on rannekanavaoireyhtymä, voivat ilmaantua myös ilman liiallista kuormitusta esimerkiksi vamman, kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sokeritaudin aiheuttaman turvotuksen seurauksena.
Kaikkia käden alueen patteja ja kyhmyjä ei tarvitse poistaa, mutta niitä ei kannata seurailla liian pitkään ilman varmuutta niiden luonteesta. Vaikka käden kasvaimista vain hyvin pieni osa (alle prosentti) muuttuu pahanlaatuiseksi, hyvänlaatuistenkin muutosten poisto voi vaikeutua huomattavasti pitkän odottelun aikana.
Sorminivelten ja ranteen nivelrikkoon on olemassa useita kipua helpottavia hoitomuotoja, kuten nivelten muovausleikkaukset ja luudutukset, mikäli tuet, ortoosit ja lääkitys osoittautuvat riittämättömiksi. Ota rohkeasti yhteyttä käsikirurgiimme saadaksesi oikeanlaista hoitoa vaivaasi
Lievimmillään käsivammojen hoitomuotona on kuntoutus. Joskus hoitona voi olla lastoitus tai kipsi, ja tämän jälkeen alkaa kuntoutus fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Käsifysioterapeutti laatii kuntoutussuunnitelman sekä näyttää liikkeet, joita potilas tekee itsenäisesti.
Mikäli vamma vaatii leikkausta, se täytyy suorittaa kahden viikon kuluessa vamman syntymisestä parhaan lopputuloksen varmistamiseksi ja pysyvän haitan ehkäisemiseksi.
Kaikkia yllä mainittuja vammoja ei aina tarvitse leikata, vaan joskus hoidoksi riittää oikeanlainen kipsaus, lastaus tai fysioterapia. Kaikki käden alueen vammat vaativat aina asiantuntevaa hoitoa nopeasti.
Tutustu fysioterapiapalveluihin