Käsi- ja rannekivut

Käsi- ja rannekivut voivat johtua rasituksesta, mutta niiden taustalla voi olla myös vamma tai sairaus. Osa vaivoista voi parantua itsestään tai vaatia lääkärin tutkimuksen, mutta vamman syntyessä hoitoon on hakeuduttava nopeasti.

Varaa aika käden ja ranteen kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso tarkemmat tiedot Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksestä.

Rasitusperäinen käsi- tai rannekipu

Rasitusperäiset kiputilat syntyvät liiallisen tai äkillisesti lisääntyneen kuormituksen, toistuvan liikkeen tai huonon ergonomian seurauksena. Hermopinteet, joista tavallisin on rannekanavaoireyhtymä, voivat ilmaantua myös ilman liiallista kuormitusta esimerkiksi vamman, kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sokeritaudin aiheuttaman turvotuksen seurauksena.

Rasitusperäisen ranne- tai käsikivun hoidossa auttavat rasituksen välttäminen ja lepo. Tarvittaessa kipua voi helpottaa kipulääkkeillä. Vaivan ei kuitenkaan kannata antaa pitkittyä, vaan hakeutua vastaanotolle tutkimuksiin.

Rasitusperäisiä kiputiloja ovat esimerkiksi

Käden tai ranteen vamma

Tavallisimmin käden tai ranteen alueen vamma syntyy kaatumisen seurauksena. Kaikki käden alueen vammat vaativat aina asiantuntevaa hoitoa nopeasti.

Käden alueen vammoja ovat esimerkiksi

Lievimmillään käsi- ja rannevammojen hoitomuotona on kuntoutus. Joskus hoitona voi olla lastoitus tai kipsi, ja tämän jälkeen alkaa kuntoutus fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

Mikäli vamma vaatii leikkausta, se täytyy suorittaa kahden viikon kuluessa vamman syntymisestä parhaan lopputuloksen varmistamiseksi ja pysyvän haitan ehkäisemiseksi.

Yleisimmät käden ja ranteen leikkausta vaativat

Yleisimmät käden alueen sairaudet

Kaikkia käden alueen patteja ja kyhmyjä ei tarvitse poistaa, mutta niitä ei kannata seurailla liian pitkään ilman varmuutta niiden luonteesta.
Vaikka käden kasvaimista vain hyvin pieni osa (alle prosentti) muuttuu pahanlaatuiseksi, hyvänlaatuistenkin muutosten poisto voi vaikeutua huomattavasti pitkän odottelun aikana.

Sorminivelten ja ranteen nivelrikkoon on olemassa useita kipua helpottavia hoitomuotoja, kuten nivelten muovausleikkaukset ja luudutukset, mikäli tuet, ortoosit ja lääkitys osoittautuvat riittämättömiksi.

Ajanvaraus

Varaa aika käden ja ranteen kipuihin ja vammoihin erikoistuneelle asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarausasioissa joka päivä ympäri vuorokauden.

Teemme yhteistyötä myös vakuutusyhtiöiden kanssa eli hoidamme korvausasiat puolestasi helposti ja kätevästi.

Lue myös