Hyvällä lomalla salasanat unohtuvat – työterveyslääkärin vinkit palauttavaan kesälomaan

Miten varmistat, että loma palauttaa ja rentouttaa, eikä aiheuta vahingossa lisää stressiä? Lue Pihlajalinnan työterveyslääkärin Pirjo Rintalan viisi käytännön vinkkiä!

1. Lomaile hyvällä omallatunnolla – kehosi ja aivosi tarvitsevat sitä

Loma-ajan pääasiallinen tarkoitus on palautua työstä. Se on tärkeää sekä terveyden ylläpitämiseksi että sairauksien ehkäisemiseksi.

Jos elämässä ei ole selkeitä palauttavia jaksoja, työstä suoriutuminen vaikeutuu ja riskit sairastua erilaisiin infektioihin, unihäiriöihin ja mielenterveysongelmiin kasvavat. Lomailu on siis ehdottoman suositeltavaa ja sallittua. Lomaile hyvällä omallatunnolla!

Niin keho kuin aivotkin tarvitsevat lepoa kuormituksesta. Rentoutuminen vaatii mielekästä tekemistä ja ennen kaikkea riittävää ja yhtäjaksoista unta.

Kansainvälinen aivotutkimus on havainnut, että aivot puhdistuvat tehokkaasti unen aikana. Silloin aivojen oma puhdistusjärjestelmä poistaa aivoihin kertyneitä kuona-aineita.

2. Suunnittele sekä lomalle jääminen että sieltä palaaminen

Loma rentouttaa ja palauttaa paremmin, kun suunnittelet sitä edeltävän ja sen jälkeisen ajanjakson. Kevennä työkuormaa muutamia päiviä ennen lomaa keskittymällä vain niihin tehtäviin, jotka on saatava valmiiksi ennen vapaajaksoa. Pyydä tarvittaessa apua esihenkilöltä ja työkavereilta.

Yksi osa lomaan valmistautumista on miettiä mitä töitä jatkat lomalta palattuasi. Kun loman jälkeisten työpäivien tehtävät ovat selvillä, töihin paluu ei tunnu kaoottiselta. Kirjaa tehtävät muistiin, jotta voit rauhassa unohtaa ne loman ajaksi. Tallenna myös kaikki salasanasi turvalliseen paikkaan, josta löydät ne loman loputtua.

3. Keskity lomalla asioihin, joita et tekisi töissä

Lomaa kannattaa pitää vähintään 2–3 viikkoa kerrallaan, jos suinkin mahdollista. Ensimmäinen lomaviikko kuluu usein levätessä ja elpyessä: siinä päästään ikään kuin pakkaselta nollaan, ja vasta sen jälkeen mittari alkaa kivuta plussan puolelle. Toisesta viikosta alkaen kannattaa tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat itselle mielekkäiltä ja kivoilta.

Lomalla olisi hyvä tehdä erilaisia asioita kuin töissä: liiku luonnossa, harrasta kulttuuria tai käy vaikkapa piknikillä ystäviesi kanssa. Sohvalla pötköttely ja älypuhelimen selailu voi loman alussa houkutella, mutta palautumista se edistää kaikkein huonoimmin.

Alkoholi heikentää unen laatua ja palautumista, joten se kannattaa jättää erityistilanteisiin myös lomalla. Raskaat työt eivät vaadi raskaita huveja, sillä elimistön palautuminen keskeytyy alkoholin käytön ja sitä seuraavien päivien ajaksi.

Arkisiin rutiineihinkin kannattaa lomalla suhtautua rennosti. Perheen kanssa voi viettää aikaa ilman aikataulua, kaupungille tai kuntosalille voi lähteä spontaanisti, ja lounaaksi voi kipaista kaupasta patongit koko perheelle puistossa nautittavaksi.

Jos kaikki lomasuunnitelmat eivät toteudu, siitä ei kannata stressaantua. Uusia lomia tulee kyllä!

4. Sulje työpuhelin

On tärkeää, että lomalla ei katso työpuhelinta tai -sähköpostia. Lomalla sinun ei tarvitse kantaa vastuuta siitä, miten töissä sujuu. Olet lepojaksosi ansainnut!
Myös työnantajan on tärkeää antaa henkilöstön lomailla rauhassa, ja esihenkilön tulisi harkita tarkkaan työntekijän kontaktointia loman aikana. Jos työntekijä joutuu hoitamaan työasioita lomalla, palautuminen hidastuu. Se puolestaan vaikuttaa työsuoritukseen loman jälkeen. Jos näyttää siltä, että työntekijää tarvitaan töihin kesken vapaajakson, siitä pitäisi sopia etukäteen.

5. Anna itsellesi aikaa palata työarkeen

Töihin paluu sujuu rennommin, kun ajoitat sen keskelle viikkoa. Näin sinulla on vain kaksi tai kolme päivää töitä ennen viikonloppua, ja saat pehmeän laskun töihin.

Käy sähköpostit läpi rauhassa. Kaikkiin viesteihin ei tarvitse reagoida heti lomalta palattuasi. Äläkä huolestu, jos et muista heti salasanaasi – sen unohtaminen on hyvän loman merkki!

Vaikka töihin paluun olisi suunnitellut, se saattaa silti jännittää ja ahdistaakin. Työkavereiden kanssa jutustelusta saa usein hyvää mieltä: jakakaa levännyttä lomaenergiaa vaikkapa taukohuoneessa ja virtuaalisilla kahvitunneilla tai toivottakaa lomalta palannut kollega muutoin tervetulleeksi töihin.

Artikkelissa on hyödynnetty Työterveyslaitoksen tietopankkia lomasta sekä Helsingin yliopiston uutista aivojen imunestekierron merkityksestä.


Pyydä tarjous työterveyspalveluista

Pihlajalinnan asiakaslähtöinen ja tarpeisiin perustuva toimintamalli saa aikaan terveyttä ja työkykyä kustannustehokkaasti. Laadukas ja ennaltaehkäisevä työterveystoiminta perustuu työpaikan tuntemiseen. Ota meihin yhteyttä, annamme sinulle räätälöidyn tarjouksen.

Tutustu Pihlajalinnan työterveyspalveluihin

Lue myös