Melanoomaan sairastuminen

Taudin puhkeamisen jälkeen nopea hoitoon pääsy on tärkeää, koska se parantaa ennustetta. Ennusteeseen vaikuttaa myös se, kasvaako kasvain pinnallisesti vai syvälle. Suurin osa melanoomakasvaimista on pinnallisesti kasvavia eli hyväennusteisia. Melanooma sijaitsee miehillä tavallisimmin yläselässä ja naisilla jaloissa.

Melanooma syntyy ihon pigmenttiä muodostaviin soluihin. Se huomataan yleensä ihomuutoksena, joka on kirjava ja reunoiltaan epätasainen. Melanoomasta saattaa myös puuttua pigmentti kokonaan, jolloin väri on punertava. Melanooma voi myös ilmaantua esimerkiksi jalkapohjiin, kynnen alle tai limakalvolle.

Jos on syytä epäillä melanoomaa, lääkäri ottaa ihomuutoksesta koepalan tai poistaa epäilyttävän muutoksen kokonaan. Näytepalan tutkii patologi. Ihosyöpien ensisijainen hoito on aina leikkaus, jonka tavoitteena on poistaa kasvainkudos niin, ettei tauti uusiudu. Ihosyöpien yleistymisen syynä pidetään altistumista auringon UV-säteilylle.

Etenkin ihon toistuva palaminen lapsuudessa ja nuoruudessa aiheuttaa ihosyöpiä. UV-säteilylle altistuvat erityisesti he, joilla on vaalea, pisamainen, huonosti ruskettuva ja helposti palava iho.