Nenäleikkaus

Nenä voi olla vino tai muuten poikkeava luonnostaan tai vamman seurauksena. Joskus ihosyövän hoito jättää jälkensä nenään. Ulkonäköhaitan lisäksi nenässä saattaa olla tukkoisuutta ja sieraimet voivat painuvat helposti kasaan.

Ongelmat on pyritty perinteisesti korjaamaan nenän väliseinää oikaisemalla. Tämä ei useinkaan riitä, koska vika on nenän ulkoseinän rakenteissa. Tilanteeseen pystytään puuttumaan nenäleikkauksella, jossa sekä nenän ulkoiset osat että väliseinä korjataan samalla kertaa ja nenän mittasuhteita tasapainotetaan. Tämä tapahtuu esimerkiksi siirtämällä rustoa nenän selkään. Rustoa otetaan tavallisimmin nenän väliseinästä tai korvasta.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla on mahdollista keskustella hoitomahdollisuuksista ja järkevästä kokonaisuudesta. Suunnittelussa valokuvilla on iso osuus, joten mukaan voi ottaa kuvia, jotka havainnollistavat itselle tärkeitä asioita.

Nenäleikkaus tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksessa ei synny selvästi näkyvää haavaa, koska se tehdään sierainten sisäpinnalle. Kotiin pääsee yleensä samana iltana voinnista ja toiveista riippuen.

Kotiutuessa nenän päällä on teipit ja/tai nenälasta, joita pidetään noin viikon ajan. Sen jälkeen poistetaan ompeleet. Mustelmia ja turvotusta ilmenee yleensä jonkin verran leikkauksen jälkeen, mikä poistuu muutamien viikkojen kuluessa. Sairausloman kesto on yleensä viikosta kolmeen viikkoon. Urheilua ei saa harrastaa noin kuukauteen.

Lopullinen leikkaustulos on nähtävissä kuuden kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Tutkimusten mukaan nenän kautta hengittäminen helpottuu suurimmalla osalla leikatuista potilaista.

Nenän tukkoisuuden uudet hoidot

Joskus nenän tukkoisuus on monien tekijöiden aiheuttama. Nenän ulko- ja väliseinien korjaamisen lisäksi on tarvetta avartaa poskionteloita. Avartaminen onnistuu pallolaajennuksen avulla.

Myös pistoshoidoilla voidaan korjata lieviä nenässä olevia muotovirheitä. Pistoshoidoissa käytetään hyalyronihappoa, jonka vaikutus kestää noin 9–18 kuukautta. Pistoshoidot voidaan toteuttaa lääkärin vastaanoton yhteydessä.

Ajanvaraus

Tervetuloa keskustelemaan omista toiveista ja odotuksista Pihlajalinnassa asiantuntijan kanssa. Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanottokäynnille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.