18.7.2018 Pihlajalinna luopuu Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta

Pihlajalinna luopuu Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta lokakuun lopulla eli noin kaksi kuukautta etuajassa. Jyväskylän valinnanvapauskokeilu jatkuu sosiaali- ja terveysministeriön tuella tämän vuoden loppuun asti.

”Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta asiakkailtamme, ja olemme hyvin pahoillamme siitä, että joudumme luopumaan toiminnasta hieman etuajassa”, sanoo Pihlajalinnan Keski-Suomen aluejohtaja Sanna Poikonen. ”Emme halua tinkiä palvelun laadusta, mutta emme voi myöskään jatkaa tappiollista toimintaa, etenkin kun sote-uudistuksen toteutumisesta ja aikataulusta ei ole varmuutta.”

Palveluntuottajille maksettava kiinteä hinta perustuu kaupungin terveyskeskusten kustannuksiin jaettuna koko kaupungin väestömäärällä. Pihlajalinnan kokemuksen mukaan valinnanvapautta käyttävät ovat kuitenkin niitä, jotka käyttävät paljon palveluita. Näin kaupungin määrittelemä hinta ei kata toiminnasta aiheutuvia kuluja, minkä vuoksi Pihlajalinna joutuu vetäytymään valinnanvapauskokeilusta.

Pihlajalinna arvioi jo ennen Jyväskylän valinnanvapauskokeilun alkua, että toiminta ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla, jos kapitaatiomaksuja eli palveluntuottajille maksettavia kiinteitä asiakaskohtaisia korvauksia ei nosteta. Kaupunki nosti keskustelujen jälkeen maksuja hieman kesäkuun alussa.

Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun kuuluu poikkeuksellisen laajat palvelut eli yleislääkärin, sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän vastaanotot, käytännössä kaikki mahdolliset laboratoriopalvelut kuten koepalanäytteet sekä kuvantaminen eli röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset. Alhaisimmillaan kapitaatiomaksu on 94 euroa vuodessa, jolla palveluntuottaja pitäisi tuottaa kaikki edellä mainitut palvelut.

”Nykyisillä korvauksilla tilanne on se, että yksityiset palveluntuottajat maksavat jyväskyläläisten perusterveydenhuoltoa”, sanoo Teija Kulmala, Pihlajalinnan Väli-Suomen liiketoimintajohtaja.

Eri puolilla Suomea käynnissä olevissa valinnanvapauskokeiluissa on erilaiset kapitaatiokorvausperusteet, ja kokeiluihin sisältyvät palvelut poikkeavat toisistaan. Pihlajalinna jatkaa Tampereen ja Hämeenlinnan valinnanvapauskokeiluissa.

Lisätiedot

Teija Kulmala
liiketoimintajohtaja, Väli-Suomi
[email protected]
p. 050 34 74 661

Sanna Poikonen
aluejohtaja, Keski-Suomi
[email protected]
p. 0400 902 500